Videospeler inladen...

Hoofddoekendebat: "Ouders moeten keuzes kunnen maken voor hun kinderen

Het hoofddoekendebat is weer terug van nooit weggeweest. Nadat een rechtbank oordeelde dat elf Limburgse meisjes wel degelijk met hun hoofddoek naar school mogen is het debat opnieuw springlevend. Mieke Vanhecke (CD&V), ex-topvrouw van het Katholiek onderwijs pleitte in Terzake voor het recht om een hoofddoek te dragen op school. Darya Safai (N-VA) blijft het zien als een symbool van onderdrukking.

Vanhecke voert aan dat niet alleen moslims slachtoffer zijn van het hoofddoekendebat. "Door een verbod op hoofddeksels worden niet alleen moslims getroffen", aldus Vanhecke. "In Sint-Truiden waren er nooit problemen doen de Sikh-jongens met een tulband naar school kwamen, door het verbod hebben zij geen toegang meer tot onze school."

Vrije keuze of niet?

Safai voert aan dat de keuze om een hoofddoek te dragen niet gemaakt wordt door meisjes zelf. "Het is geen vrije keuze. Als ik meisjes van zes jaar zie met een hoofddoek, dan vraag ik mij echt af hoe ze dat zelf hebben kunnen beslissen? Het wordt je opgelegd en je leeft ermee leven."

Voor Safai is het wel degelijk een symbool van onderdrukking. "Mannen dragen geen hoofddoek, dat is het beste bewijs", aldus Safai.

"Bij Joden dragen enkel de mannen een keppeltje, en dat wordt ook niet gezien als een symbool van onderdrukking", repliceert Vanhecke.

Meer zelfs: Vanhecke vindt dat er ook meisjes onderdrukt worden als ze de hoofddoek niet mogen dragen. "Een godsdienst verplicht de hoofddoek, een samenleving verbiedt het. Dat is hetzelfde principe."

"U interfereert in een fundamenteel recht van ouders om keuzes te maken voor hun kinderen", aldus Vanhecke.

Meest gelezen