Ja, de hartslagmeter in je smartphone is betrouwbaar

Met apps op onze smartphone kunnen we steeds meer. Ook onze hartslag meten. Rechtstreeks of in verbinding met een aparte sensor.  Maar is zo'n hartslagmeting ook juist en te vertrouwen? Dat is wat Benjamin De Ridder van de Universiteit Antwerpen onderzocht heeft. Het antwoord is "ja".

Benjamin De Ridder onderzocht veertien wetenschappelijke studies die verschenen tussen 2009 en 2016. "Daaruit kon ik concluderen dat er geen significant verschil is tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone en een gevalideerde medische methode", zegt De Ridder.

Rechtstreeks meten met je smartphone

De meeste apps op je smartphone om je hartslag te meten, zijn verbonden met een mobiele sensor. Dat is een sensor die je hartslag meet als je hem in een harnas op je borstkas draagt of bijvoorbeeld als een polsband.  

Maar de telefoon op zich kan ook dienst doen om de hartslag te meten. “De witte diode, de lichtbron van je telefoon, kan in combinatie met de ingebouwde camera gebruikt worden om je hartslag te meten", zegt De Ridder. "Met een moeilijk woord heet dat fotoplethysmografie."

"Dat is een moeilijke naam voor een vrij eenvoudig principe: de camera detecteert de veranderingen in lichtabsorptie door het bloed. Als het hart klopt, wordt er meer bloed door de slagaders gepompt en ook meer licht geabsorbeerd. Tussen de hartslagen stroomt er minder bloed rond en is er minder absorptie. Op die manier kan de hartslag bepaald worden.”

Tot 100 % betrouwbaar

"Bij volwassenen in rust, zonder ritmestoornissen, is de betrouwbaarheid nagenoeg 100%", zegt De Ridder. "Bij kinderen is de betrouwbaarheid net iets minder groot." Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift JMR Cardio.