Video player inladen ...

Leuvense wetenschappers ontwikkelen nieuwe methode om resistente bacteriën te doden

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de KU Leuven en het UZ Leuven hebben een nieuwe methode uitgewerkt om bacteriële infecties te bestrijden. De methode zou op termijn een waardevol alternatief kunnen opleveren voor klassieke antibiotica. Die verliezen aan kracht omdat  bacteriën er resistentie tegen ontwikkelen.

Klassieke antibiotica vallen ziekmakende bacteriën aan op een plek waar ze kwetsbaar zijn. Maar bacteriën passen zich aan en kunnen hun kwetsbare plekken versterken, waardoor de antibiotica niet meer doeltreffend zijn en de bacteriën hun aanvallen overleven.  

Bacteriën als levende wezens

De methode die de onderzoekers ontwikkeld hebben, pakt bacteriën op een andere manier aan. "Je moet bacteriën beschouwen als levende wezens die een hele huishouding aan eiwitten hebben", legt professor Joost Schymkowitz (VIB-KU Leuven) uit. "Waar klassieke antibiotica maar één element van de bacterie aanvallen, vallen wij met onze methode hun hele huishouding aan. Voor bacteriën is het veel moeilijker om zich tegen zulke aanvallen te verdedigen. Zij kunnen er moeilijker resistentie tegen ontwikkelen."  

Waar antibiotica maar één element van de bacterie aanvallen, vallen wij hun hele huishouding aan

Prof. Joost Schymkowitz, moleculair bioloog VIB - KU Leuven

Met hun methode dringen de onderzoekers de bacteriën binnen, waar ze vervolgens eiwitten doen samenklitten. "Vergelijk het met wat er gebeurt als je een ei kookt," zegt professor Schymkowitz. "De eiwitten gaan aan elkaar kleven waardoor ze niet meer functioneren en de bacteriën uiteindelijk sterven."

Muizen met blaasontsteking

De onderzoekers hebben hun methode onder meer uitgetest bij muizen die een blaasontsteking hadden, veroorzaakt door de E.coli-bacterie (een zogenoemde gramnegatieve bacterie, een soort die veel onheil aanricht in ziekenhuizen). De muizen genazen probleemloos, wat bewijst dat de methode de E.coli-bacteriën in hun ingewanden had kleingekregen.    

De eiwitten gaan aan elkaar kleven waardoor ze niet meer functioneren en bacteriën uiteindelijk sterven

Prof. Joost Schymkowitz, moleculair bioloog VIB - KU Leuven

Nieuwe medicijnen

Het Vlaamse biotechbedrijf Aelin Therapeutics wil aan de hand van de methode nieuwe medicijnen ontwikkelen. Het heeft vorig jaar 27 miljoen euro bijeengezameld om aan de slag te gaan. De nieuwe medicijnen zouden de klassieke antibiotica kunnen aanvullen en vervangen.  

De resultaten van het onderzoek van de Leuvense wetenschappers is vandaag verschenen in het tijdschrift Nature Communications.