Video player inladen...

May: "EU-voorstel voor grens Noord-Ierland bedreiging voor eenheid Verenigd Koninkrijk"

De Britse premier Theresa May is niet te spreken over een brexit-voorstel van EU-onderhandelaar Michel Barnier. Met name de EU-voorstellen over een soort open grens tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland vallen slecht, want die bedreigen volgens May de grondwettelijke eenheid van het Verenigd Koninkrijk.

Om te vermijden dat er na de brexit een harde grens tussen de Ierse  republiek en Noord-Ierland ontstaat, moet de economie op het hele Ierse eiland aan hetzelfde wetgevende kader onderworpen worden, stelt Barnier voor. Barnier is hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie voor de brexit. Hij heeft vanmiddag een nieuw document van de Europese Commissie over de brexit voorgesteld.

Barnier benadrukt dat het maar om een voorstel voor een noodoplossing gaat, maar premier May zei tijdens het vragenuurtje in het Britse Lagerhuis meteen dat geen enkele Britse premier ooit akkoord kan gaan met de ontwerptekst van Barnier. Ze voegde er ook aan toe dat ze dat klaar en duidelijk aan de Commissie zou laten weten.

Barnier zegt dat hij met zijn voorstel niet wil provoceren en roept Londen op om zelf met alternatieve voorstellen te komen.

Een noodoplossing?

Het brexit-voorstel van de Europese Commissie is gebaseerd op een akkoord dat eind vorig jaar met Londen is gesloten. Het protocol over de Ierse grenskwestie sprong daarbij het meest in het oog. Daarbij werd uitgegegaan van drie mogelijkheden om een harde grens op het Ierse eiland te vermijden. Twee van die opties hangen echter af van de vooruitgang van de brexit-onderhandelingen.

Vandaag heeft Barnier dan maar de derde optie naar voor geschoven omdat de brexit-onderhandelingen niet opschieten. Daarin wordt geopteerd voor "gemeenschappelijke regels" in Ierland en Noord-Ierland. Hij benadrukt dat het hier gaat om een noodoplossing die de grondwettelijke orde van het Verenigd Koninkrijk niet in het gedrang brengt.

Lees verder onder de video. 

Video player inladen...

Heikele Ierse kwestie

De brexit dreigt de Ierse kwestie weer op te rakelen. Die was min of meer opgelost geraakt na de Goedevrijdagakkoorden van 20 jaar geleden.

Nu het Verenigd Koninkrijk volgend jaar uit de Europese Unie stapt, komt er in principe weer een buitengrens tussen Ierland, dat EU-lid blijft, en het Britse Noord-Ierland. Dat zien veel Ieren helemaal niet zitten, zeker niet de inwoners van de Ierse republiek, maar ook veel katholieke Noord-Ieren, die al decennialang ijveren voor aansluiting van Noord-Ierland bij Ierland.

We stappen niet uit de Europese Unie om het opbreken van het Verenigd Koninkrijk mee te maken

Brits Lagerhuislid Nigel Dodds (DUP)

De Britsgezinde protestanten in Noord-Ierland zijn als de dood voor het doorknippen van de banden tussen Belfast en Londen. "We stappen niet uit de Europese Unie om het opbreken van het Verenigd Koninkrijk mee te maken", zegt Nigel Dodds van de Democratic Unionist Party in het Lagerhuis.

Premier Theresa May is trouwens aangewezen op de steun van de Ierse unionisten, want haar eigen Conservatieve Partij heeft sinds de vervroegde verkiezingen van vorig jaar niet langer een meerderheid in het parlement. Ze kan zich dus niet veroorloven de DUP voor het hoofd te stoten.

Meest gelezen