Muziekdienst Spotify trekt (eindelijk) naar de beurs

Spotify heeft een officiële aanvraag ingediend voor een beursgang aan de New York Stock Exchange (NYSE). Daarmee valt het doek over maanden van speculatie over de beursplannen van de muziekstreamingdienst.

SPOT: onder dit beurssymbool zal Spotify over afzienbare tijd op de NYSE genoteerd staan. De muziekstreamingdienst heeft hiervoor een officiële aanvraag ingediend.

Spotify is de grootste muziekstreamingdienst ter wereld. Het bedrijf wil geen nieuwe aandelen uitgeven, maar zijn bestaande aandelen die al in handen zijn van geldschieters registreren aan de beurs. Daarmee is bedrag van 1 miljard dollar (820 miljoen euro) gemoeid. 

De aanvraag is ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. De beursgang zal niet worden begeleid door banken.

De van oorsprong Zweedse onderneming heeft ook cijfers over 2017 bekendgemaakt. De omzet bedroeg bijna 4,1 miljard euro, met een operationeel verlies van 378 miljoen euro. Het aantal maandelijks actieve gebruikers lag in december op 159 miljoen, een stijging van 29 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal betalende gebruikers is meer dan 70 miljoen.

Spotify is in 2008 in Stockholm opgericht en is in 61 landen beschikbaar. Naar eigen zeggen biedt het meer dan 30 miljoen muzieknummers aan.

Meest gelezen