Laurie Dieffembacq

Nabestaanden MH17 eisen excuses van Geert Wilders

Nabestaanden van vlucht MH17 zijn niet te spreken over een bezoek van Geert Wilders aan het Russische parlement. De Nederlandse politicus van de PVV droeg daarbij een Nederlands-Russische vriendschapsspeld. De stichting Vliegramp MH17 vindt dat ongepast en wil excuses.

De Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders bracht gisteren een bezoek aan de Doema, het Russische parlement, waar hij onder meer sprak met de vicevoorzitter van de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken. Voor de gelegenheid tweette Wilders een foto van een pin die hij daarbij naar eigen zeggen "met trots" droeg. De twee vlaggen, die van Nederland en die van Rusland, symboliseren de vriendschap tussen Nederland en Rusland. 

Een tweet die in Nederland in het verkeerde keelgat schiet. Het bezoek van Wilders was vóór de tweet al controversieel. De relaties tussen Nederland en Rusland zijn namelijk te vergelijken met de winterse temperaturen die Nederland op dit moment noteert: diep onder het vriespunt.

Dat heeft alles te maken met de ramp met vlucht MH17, waarbij 298 mensen omkwamen, velen van hen Nederlanders. In 2014 is die vlucht neergeschoten boven Oekraïne, volgens rapporten was Rusland daarbij betrokken. De vereniging die nabestaanden van de rampvlucht vertegenwoordigt, vindt het daarom absoluut niet kunnen dat Wilders het parlement bezoekt, laat staan dat hij de vriendschap met Rusland benadrukt. "Ongepast", schrijft de stichting Vliegramp MH17 op Twitter.

De stichting wil excuses van Wilders, die nog niet gereageerd heeft. Eerder had hij - weer via een tweet - gezegd dat hij in de Doema "uiteraard gezegd (heeft) dat we volledige medewerking mbt MH17 verwachten."