Nederland gaat "Muur van Mussert" als rijksmonument erkennen

In Nederland is de procedure gestart om de zogenoemde "Muur van Mussert" als rijksmonument te erkennen. Dat meldt minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven. Al jaren bestaat discussie over de toekomst van het fascistische complex uit 1938.

"De Muur van Mussert herinnert ons aan een donkere tijd die deel uitmaakt van onze geschiedenis. We kunnen van deze zwarte bladzijde uit het verleden veel leren." Met die woorden bevestigt minister van Cultuur Van Engelshoven dat ze de procedure start om het beruchte bouwwerk als rijksmonument te erkennen.

De "Muur van Mussert" is in 1938 gebouwd op de Goudsberg in Lunteren in opdracht van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) van Anton Mussert. De NSB was in de jaren 30 en tijdens WO II de Nederlandse uitloper van de NSDAP van Adolf Hitler in Duitsland en de partij en haar leiders dweepten met de nazi's.

Nationaal Tehuis

In navolging van de Reichsparteitagsgelände nabij Nürnberg waar de NSDAP partijdagen hield, wou de NSB een eigen complex om massamanifestaties te organiseren. De partij stampte daarom het Nationaal Tehuis uit de grond met de "Muur van Mussert" als paradepaarde. Het is daar dat Mussert verschillende keren sterk georkestreerde toespraken voor enkele duizenden aanhangers hield, de zogenoemde "hagespraken".

De "Muur van Mussert" is 10 meter hoog en liefst 150 meter lang. Vandaag is de constructie zowat het enige overblijfsel van het Nationaal Tehuis en al jaren woedt een hevig debat bij onze noorderburen over de toekomst van het bouwwerk. De eigenaar van de grond baat een camping uit en wil de muur slopen om de vrijgekomen ruimte te benutten, maar tal van historici kanten zich tegen dit voornemen.

Met de beslissing van Van Engelshoven lijken die laatsten nu het pleit te winnen. "De muur is een overblijfsel van een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren kan worden verteld", zegt ze. "Door de aanwijzing van de muur als rijksmonument in gang te zetten, behouden we dit monument voor de toekomst en kunnen scenario's worden ontwikkeld om dat verhaal te vertellen."

Meest gelezen