Meeste bewoners kunnen weer naar huis na omgevallen torenkraan in Nieuwpoort

De meeste bewoners van het flatgebouw in Nieuwpoort dat eind vorig jaar zwaar beschadigd raakte door een omgevallen torenkraan, kunnen weer naar huis. Zo'n dertig appartementen zijn vrijgegeven, maar aan de herstelling kan nog niet worden begonnen.

Eind vorig jaar veroorzaakte een zware storm heel wat schade aan de kust. Door de felle wind viel een torenkraan om, recht op een appartements­gebouw in Nieuwpoort.

Tot op vandaag konden de bewoners van zo'n veertig appartementen nog niet naar huis, maar gisteren zijn er zo'n dertig weer vrijgegeven. "Het heeft enige tijd geduurd, maar we moesten wachten op de ingenieursverslagen over stabiliteit", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). Boven het gebouw, waar de torenkraan terechtkwam, is een constructie gebouwd zodat het dak water- en winddicht is. 

Een tiental flats op de hoger gelegen verdiepingen zijn nog niet toegankelijk en zullen voor een lange tijd onbewoonbaar blijven. De verzekeraars wachten nog op het gerecht, dat nog onderzoekt waardoor de torenkraan precies gevallen is. 

Bij het ongeval van eind vorig jaar kwam een vrouw om het leven. Een andere persoon raakte zwaargewond. 

Meest gelezen