Slovaakse premier belooft 1 miljoen euro voor informatie over vermoorde journalist

De Slovaakse premier Robert Fico heeft 1 miljoen euro veil voor wie met informatie komt die leidt naar de oplossing van de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak.

Ján Kuciak (27) en zijn partner Martina Kušnírová zijn zondag dood teruggevonden in hun appartement. Uit hun schotwonden bleek dat ze met één schot zijn omgebracht. Kuciak was bezig met een onderzoek naar banden tussen de Italiaanse maffia en hooggeplaatse Slovaakse politici. Volgens oppositiepartijen kwamen ook politici dicht bij de premier in het vizier.

Kušnírová 
AFP or licensors

1 miljoen euro

De Slovaakse premier Fico noemde speculaties over een mogelijk verband tussen politici in zijn partij en de moorden "misbruik van een tragedie voor politieke doeleinden". Op een opmerkelijke persconferentie stond hij naast een tafel vol geldbriefjes: de beloning voor wie informatie geeft over de moorden.  Hij zegt dat hij er alles wil aan doen om de moordenaar te vinden.

Maffia

Volgens een collega van Ján Kuciak vertelde die hem kort voor zijn dood dat hij onderzoek deed naar corruptie met EU-subsidies in Slovakije door de Italiaanse maffia. Daarbij zou ook een adviseur van de premier betrokken zijn. Verschillende Slovaakse kranten hebben het laatste, nog onafgewerkte artikel van Kuciak gepubliceerd.

De oppositie heeft aangekondigd dat ze vandaag wil protesteren tegen corruptie.