Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump opnieuw in de clinch met minister van Justitie Jeff Sessions

In de VS zitten de Amerikaanse president Donald Trump en zijn minister van Justitie Jeff Sessions opnieuw in elkaars vaarwater. Nadat Trump de houding van zijn voormalige vertrouweling tegenover de president via Twitter als "schandelijk" had omschreven, verdedigde de justitieminister zich. "Het ministerie van Justitie zal zijn werk "op een eerlijke en onpartijdige wijze voortzetten, in overeenstemming met de wetgeving en de grondwet".

In de ruzie gaat het om het feit dat het ministerie van Justitie het bureau van de inspecteur-generaal, een soort interne maar onafhankelijke controledienst, met het onderzoek belast had of het onder de regering van Trumps voorganger Barack Obama tot misbruik is gekomen van de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA), die Amerikaanse overheidsinstanties de ruimte geeft om buitenlanders of Amerikanen in het binnen- en buitenland te bespioneren. Trump insinueert dat en verwacht van zijn ministerie een hardere aanpak.

Niet de eerste aanvaring

"Waarom zetten we geen eigen juristen van het ministerie van Justitie in?", vroeg Trump zich af. De inspecteur-generaal heeft bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om een aanklacht te formuleren. Bovendien vreest hij vertragingen, schreef Trump.

Het is niet de eerste aanvaring tussen Trump en zijn minister van Justitie. Trump neemt het Sessions kwalijk dat hij zichzelf wegens mogelijke partijdigheid uit het onderzoek in de affaire Rusland heeft teruggetrokken. Sessions had nog voor zijn ambtsaanvaarding tweemaal de toenmalige Russische ambassadeur voor de VS, Sergej Kisljak, ontmoet.

Sessions, een strikt conservatieve voormalige senator uit Alabama, werd in de verkiezingsstrijd beschouwd als de eerste en belangrijkste steunpilaar van de latere president.