Van Hool haalt "grootste Europese order voor waterstofbussen" binnen

Busbouwer Van Hool mag veertig waterstofbussen bouwen voor de Duitse markt. "De grootste bestelling ooit voor waterstofbussen in Europa", claimt Van Hool in een persbericht. De bussen zullen van de band rollen in de fabriek in Koningshooikt.

Dertig waterstofbussen zijn bestemd voor Keulen en tien voor Wuppertal. De eerste bussen zullen in de lente van 2019 klaar zijn.  

"Waterstofbussen zijn voertuigen met een hoge toegevoegde waarde en die zijn van wezenlijk belang voor de productie-eenheid in Koningshooikt", aldus Filip Van Hool, de topman van Van Hool.

"Deze unieke bestelling is een serieuze opsteker voor het gebruik van de waterstoftechnologie voor de aandrijving van bussen voor openbaar vervoer", gaat hij voort. "In heel Europa maken openbaarvervoermaatschappijen hard werk van de vergroening van hun busvloot. Het stemt ons tevreden dat de Duitse stad Keulen, die al sinds mei 2014 twee Van Hool-waterstofbussen in dienst heeft, een bijzonder positief gevolg geeft aan die opgedane ervaring."

Concreet gaat het om hybride bussen, met zowel een brandstofcel als batterijen. Ze zijn 12 meter lang, hebben 29 zitplaatsen en zullen met circa 38 kg waterstof aan boord een volledige dagtaak van 350 km kunnen uitvoeren, mede dankzij recuperatie van remenergie.