Van Overtveldt over uitstapregeling Nationale Bank: "Geen goed signaal"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt de omstreden uitstapregeling van de Nationale Bank "geen goed signaal". Dat heeft hij de instelling officieel laten weten. Maar veel kan de minister niet doen. 

De Nationale Bank laat zeker 85 werknemers vervroegd stoppen met werken, met behoud van ongeveer de helft van hun loon. Die uitstapregeling is omstreden want de Bank is een voorstander van langer werken. Het gaat ook in tegen het beleid van de regering.

Financiënminister Van Overtveldt laat weten dat hij die regeling "geen goed signaal vindt". "We kunnen dat betreuren", klinkt het bij zijn kabinet. Die boodschap heeft de minister ook officieel laten weten aan de Nationale Bank zelf.

Ook partijgenoot Peter Dedecker is erg kritisch. "Dit toont aan dat men de voorbije jaren weinig vooruitziend was om mensen tijdig richting een andere job of werkgever te heroriënteren", zegt hij op Twitter. De N-VA'er wijst op de "voorbeeldfunctie" van de Nationale Bank.

Toch kan bevoegd minister Van Overtveldt weinig doen. De Nationale Bank is geen overheidsinstelling, maar een autonome NV. De federale staat bezit wel de helft van de aandelen.