Veenbrand in Nederlands natuurgebied kan weken aanhouden

In Nederland, in het natuurgebied Deurnese Peel, woedt sinds gisteravond een veenbrand die nog weken kan aanhouden. Dat meldt de brandweer. Ze zijn er zeker van dat de brand door menselijk handelen is ontstaan.

In het Nederlandse natuurgebied de Deurnese Peel woedt een veenbrand die gisteravond is ontstaan.

De brand woedt op een onbereikbare plek voor de brandweer tussen Liessel en Griendtsveen in de provincie Limburg. Vorig jaar juni was er in het natuurgebied ook al een brand. "Toen hield de brand ongeveer drie weken aan en werd er ongeveer 21 hectare beschadigd", zegt een woordvoerder van de brandweer. De brandweer is ervan overtuigd dat de brand door menselijk handelen is ontstaan. 

"Trekt de brand nu richting waterrijk gebied, dan kan hij snel voorbij zijn. Maar het kan ook nog weken aanhouden. Door de brand raakt het natuurgebied beschadigd en kunnen dieren in het gebied omkomen."

Omliggende plaatsen als Liessel en Helenaveen kunnen stank en overlast door rook ondervinden, maar een echt gevaar is er niet.