Video player inladen...

Hervorming registratierechten doet verkoop van woningen fors dalen

De hervorming van de registratierechten in Vlaanderen veroorzaakt een opmerkelijke daling in het aantal vastgoedtransacties. De verkoop van huizen en appartementen is in februari met 7,9 procent gedaald tegenover een jaar geleden. Kandidaat-kopers wachten voorlopig tot er meer duidelijkheid is over de grootte van het "beschrijf", de som die bij de notaris moet betaald worden bovenop de aankoopprijs. 

Alle indicatoren voor de woningmarkt staan op groen. De economie draait op volle toeren. De werkloosheid daalt. De rente blijft laag, dus de intrest die u op een lening moet betalen is nog altijd relatief voordelig. En toch zit de vastgoedsector tijdelijk in een dipje.

Vorig jaar waren er in februari 15.753 verkochte huizen en appartementen. Dit jaar zakt dat in dezelfde periode opeens naar 14.600.

Uitstelgedrag

De Vlaming wacht af. Vorig jaar kondigde de Vlaamse regering een hervorming van de registratierechten aan. Die hervorming moet nog goedgekeurd worden door het Vlaams Parlement. Wanneer dat gebeurt, is nog niet zeker. 1 juni wordt genoemd  als startdatum voor het nieuwe tarief.

In de huidige regeling is er sprake van een zogeheten klein en groot beschrijf. Het klein beschrijf bedraagt 5 procent van de aankoopsom, het groot beschrijf 10 procent. De regering wil komaf maken met die twee tarieven en alles herleiden tot een tarief van 7 procent. Op een som van enkele honderdduizenden scheelt dat natuurlijk een slok op een borrel.

Voordeel berekenen

Ook al is er nog geen volledige duidelijkheid, de Vlamingen gaan aan het rekenen. Als u een woning wil kopen waarvan u zeker bent dat ze in de categorie "groot beschrijf" valt, kunt u beter wachten tot het nieuwe eenheidstarief van 7 procent van kracht wordt.

Als u een woning wenst te kopen van minder dan 200.000 euro met een klein beschrijf, dan kunt u het verlijden van de akte ook beter nog uitstellen. Want hoewel de registratierechten zullen opgetrokken worden tot 7 procent, in plaats van 5 procent nu, komt het toch voordeliger uit omdat woningen onder die prijs een vrijstelling zullen genieten. Als er bovendien plannen zijn om de woning te verbouwen en een aantal energiebesparende renovaties te doen, zal die korting nog groter worden.

Er is slechts één categorie woningen die best zo snel mogelijk gekocht worden. Dat zijn de huizen boven de 200.000 euro die in aanmerking komen voor een klein beschrijf.

"Lang geleden dat we nog zo'n daling gezien hebben"

"Dit is wel een vrij scherpe daling", zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van de Belgische notarissen in "De ochtend". "Het is lang geleden dat we zoiets gezien hebben. Het valt overigens ook op dat het een daling is die we vooral noteren in Vlaanderen en niet in Wallonië. Dus heeft specifiek te maken met de situatie in Vlaanderen, waar die verandering van de registratierechten er zit aan te komen."

Van Opstal zegt dat mensen makkelijk 6.000 à 10.000 euro kunnen besparen als ze slechts 7 in plaats van 10 procent registratierechten moeten betalen. Hij verwacht geen grote gevolgen voor de prijzen van het vastgoed. "Mijn persoonlijke aanvoelen is dat de prijzen in de loop van dit jaar niet zo fel zullen schommelen, ook al is er een wijziging in het fiscale regime. Het Vlaamse en het Belgische vastgoed zijn bijzonder stabiel, zonder grote uitschieters."  

Aankoopbelofte

Meer en meer kopers werken nu met een aankoopbelofte, zo merkt de Antwerpse vastgoedmakelaar Hillewaere op. Daarbij belooft de koper dat hij binnen een onderling afgesproken termijn de woning zal kopen. De verkoop komt pas effectief tot stand bij het verlijden van de akte.

Zo wordt de kans groter dat men van het lagere tarief kan genieten. Al is het geen zekerheid, omdat het nog niet helemaal duidelijk is wanneer de nieuwe regeling juist ingaat.

Meest gelezen