AFP or licensors

"Tutu", ook wel de Afrikaanse "Mona Lisa" genoemd, brengt een record op

Het portret van de Nigeriaanse prinses Ife Adetutu Ademiluyi, kortweg "Tutu", is voor 1,36 miljoen euro verkocht op een veiling in Londen. Dat is meer dan vier keer zoveel als de hoogste schatting, en een record voor Afrikaans kunstenaar Ben Enwonwu. Het schilderij werd in 1975 teruggevonden: het hing gewoon aan een muur in een appartement bij particulieren. Daarna bleef het vrijwel veertig jaar stil rond het werk.

Ben Enwonwu schilderde in 1974 het portret van de prinses. "Het portret van Tutu is een nationaal icoon van Nigeria, en heeft een belangrijke culturele betekenis. Ik ben blij dat dit zoveel interesse opwekte en een nieuw record vestigde voor de kunstenaar. Het is heel opwindend om een rol te hebben gespeeld in de ontdekking en de verkoop van dit opmerkelijke schilderij", zegt Giles Peppiatt, directeur Afrikaanse moderne kunst bij Bonhams.

Dit is een nationaal icoon

Het schilderij werd uit het oog verloren, nadat het in 1975 voor het
laatst tentoon was gesteld. In 1975 vond Peppiatt "Tutu" terug in een
appartement in Londen. "Ik beschouw het als de Afrikaanse Mona Lisa", vertelt de Nigeriaanse romanschrijver Ben Okri, laureaat van de Booker Prize. "Sinds veertig jaar praat iedereen over dit legendarische schilderij, en iedereen vraagt zich af waar "Tutu" is."

Het hing aan de muur in een appartement

Ben Enwonwu schilderde drie versies van "Tutu", maar die werken verdwenen tot er één werd teruggevonden door Peppiatt bij particulieren. Zij namen met hem contact op nadat ze hadden gemerkt dat Nigeriaanse kunst goed verkocht. "Ik ging het Londense appartement binnen en zag het aan de muur hangen. Het was min of meer het laatste dat ik daar had verwacht", stelt Peppiatt.

Symbool van verzoening

De schilderijen van "Tutu" werden een symbool van vrede na de burgeroorlog in Nigeria aan het einde van de jaren 60. "Het model is Yoruba, en Ben Enwonwu was Ibo, dus ze waren afkomstig van verschillende volkeren", verduidelijkt Eliza Sawyer, specialiste Afrikaanse kunst. "Dit was een belangrijk symbool van verzoening."