Video player inladen ...

Carles Puigdemont is niet langer kandidaat-minister-president van Catalonië

Op Twitter heeft de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont gezegd dat hij niet langer kandidaat is om Catalonië te leiden. Puigdemont zegt dat de alliantie rond hem Jordi Sanchez naar voren schuift, maar die zit in Madrid in de cel.

Het is een tijdje stil geweest, maar vanavond heeft de afgezette minister-president van Catalonië Carles Puigdemont dan opnieuw een stok in het Spaanse hoenderhok gegooid.

Zoals verwacht kondigde hij vanuit Brussel aan dat hij geen kandidaat meer is om de nieuwe minister-president van de regio te worden. Na overleg met zijn coalitie van separatistische partijen -die een meerderheid heeft in het nieuw verkozen Catalaanse parlement- stelt hij Jordi Sanchez i Picanyol voor als nieuwe regeringsleider.

Of die nu het vertrouwen van de Spaanse regering in Madrid gaat krijgen, is erg twijfelachtig, want Sanchez zit al sinds oktober in de cel in Spanje wegens zijn inzet voor de afscheuring van Catalonië.

Jordi Sanchez is 53 en is de leider van de Assemblea Nacional Catalana (ANC). Dat is niet het parlement van Catalonië, maar wel een organisatie die zich inzet voor de onafhankelijkheid van de regio.

De keuze van Puigdemont lijkt dan ook geen uitgestoken hand naar de regering in Madrid. In zijn toespraak op Twitter herhaalde hij overigens zijn eis dat Catalonië het recht heeft om zich om te vormen tot een onafhankelijke republiek.

Geen uitgestoken hand naar Madrid

De keuze voor Jordi Sanchez is niet meteen een capitulatie of een voorstel tot compromis naar de Spaanse regering in Madrid. Niet enkel is Jordi Sanchez een uitgesproken voorstander van Catalaanse onafhankelijkheid, Puigdemont kondigde ook een aantal maatregelen aan.

Zo wil hij binnenkort de leden van het nieuw verkozen parlement van Catalonië bijeenroepen voor een plechtige zitting waar een Consell de la Republica of Raad van de Republiek (van Catalonië), moet samengesteld worden. Die zou dan de weg naar de onafhankelijkheid moeten bereiden.

Ook wil Puigdemont bij het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties een klacht indienen tegen de Spaanse staat wegens een schending van de burgerlijke en politieke rechten in het land.

De conservatieve separatisten van de JunxtCat, hun linkse bondgenoten van de ERC en de extremistische CUP hebben samen een meerderheid in het nieuwe parlement van Catalonië dat in december verkozen is op last van de Spaanse regering in Madrid. Die laatste regeert nog altijd Catalonië en zal zich wellicht niet geneigd voelen om de autonomie van die regio nu te herstellen.