Nicolas Maeterlinck

Europese Commissie keurt gratis treinpas voor 18-jarigen goed

De Europese Commissie zette vandaag de eerste stappen naar een gratis interrailticket voor Europese jongeren die 18 jaar worden. Deze jongeren zullen gratis door de Europese Unie kunnen reizen met de trein. 

Het voorstel voor de treinpas kwam oorspronkelijk van het Europees Parlement. Eerder was er al in het Europees Parlement een budget van 12 miljoen euro gestemd voor een proefproject. Met dit geld zouden zo’n 20.000 tot 30.000 jongeren op reis gaan met deze treinpas. Volgens de Europese Commissie is zo een rondreis goed voor een Europese identiteit en kunnen jongeren zo andere Europese culturen ontdekken.

Er komt een promotiecampagne om jongeren te informeren over de treinpas. Bovendien zal er een wedstrijd georganiseerd worden om de eerste reizigers te selecteren. Het project zou deze zomer van start moeten gaan. 

Het is belangrijk dat we al onze jonge mensen de mogelijkheid bieden om hun horizon te verbreden door andere landen te ervaren

Tibor Navracsics, Eurocommissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugdzaken en Sport

Tibor Navracsics de Eurocommissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugdzaken en Sport stelt: "Het is belangrijk dat we al onze jonge mensen de mogelijkheid bieden om hun horizon te verbreden door andere landen te ervaren. Onderwijs gaat niet alleen over wat we in de klas leren, maar ook wat we ontdekken over de culturen en tradities van onze mede-Europeanen." 

N-VA is alvast niet enthousiast over deze Europese plannen. Zij zouden het Europees geld liever naar andere onderwerpen zien gaan waaronder veiligheid, bewaking van de buitengrenzen en versterking van de interne markt. “Europa heeft andere prioriteiten” klink het bij N-VA. 

Meest gelezen