Facebook excuseert zich voor censuur van Venus van Willendorf

Facebook heeft excuses aangeboden omdat het een afbeelding van de Venus van Willendorf had gecensureerd. Dat meldt AFP. Het iconische beeldje is bijna 30.000 jaar oud en is een van de grootste kunstschatten uit het laat­paleolithicum.

Opnieuw is Facebook in verlegenheid gebracht wegens een doorgeslagen censuur. Deze keer heeft alles te maken met de Venus van Willendorf. Dat is een vruchtbaarheidsbeeldje uit het laatpaleolithicum dat een naakte vrouw voorstelt. Het is in 1908 in Willendorf in Oostenrijk ontdekt en is bijna 30.000 jaar oud.

Eind december had de Italiaanse kunstactiviste Laura Ghianda een afbeelding van de Venus van Willendorf op Facebook geplaatst, maar de sociaalnetwerksite verwijderde die al snel. Gisteren stelde het Naturhistorisches Museum in Wenen die gang van zaken aan de kaak. Het is dit museum dat het beeldje in zijn collectie heeft.

Naakt

Vandaag keert Facebook op zijn stappen terug. "We bieden onze verontschuldigingen voor deze fout aan en hebben de plaatser van de foto laten weten dat we de post goedkeuren", laat een woordvoerder aan het persagentschap AFP weten. 

Facebook onderstreept tegelijk dat zijn beleid geen naakt of suggestie van naakt toelaat. "Maar we maken een uitzondering voor beelden, dus hierdoor hadden we de post moeten goedkeuren."

Het is lang niet de eerste keer dat Facebook zich om zijn beleid over naakt moet verantwoorden. Op 15 maart spreekt een rechter in Frankrijk zich uit in de zaak over een gebruiker van de sociaalnetwerksite die zijn profiel afgesloten zag, nadat hij een afbeelding van "L'origine du monde" van Gustave Courbet had gepost. Dat schilderij hangt in het Musée d'Orsay in Parijs en stelt het geslacht van een vrouw voor.

Meest gelezen