Video player inladen ...

Het "Beast from the East" houdt lelijk huis in Schotland: "In 18 jaar heb ik dit nog nooit meegemaakt"

Pakken sneeuw en een ijzige oostenwind hebben een groot deel van het Verenigd Koninkrijk in zijn greep. Schotland is het zwaarst getroffen, in het centrum is een uitzonderlijk "red alert" van kracht. Ook in andere delen van Europa houdt de winter aan.   

Sinds gisteren heeft het "beast from the east" Groot-Brittannië in zijn greep. Vooral Schotland heeft te lijden onder de zware winterprik. Voor het eerst in jaren is er in delen van Schotland een "red alert" van kracht. Er wordt tot 40 cm sneeuw verwacht en sommige plekken kunnen afgesloten geraken van de buitenwereld, waarschuwt de weerkundige dienst. Er staat ook een snijdende oostenwind.

Vannacht raakten honderden automoblisten vast op de M80, een snelweg tussen Glasgow en Edinburgh. Ook op de luchthaven van Glasgow moest het Rode Kruis dekens en kampeerbedjes uitdelen aan gestrande passagiers.  De weerdiensten raden mensen aan om vandaag binnen te blijven.

Volgens de Vlaamse Kim Stuyck in Glasgow ligt het openbare leven zo goed als stil. "De scholen zijn al sinds gisteren dicht, het openbaar vervoer ligt stil en in de supermarkt zijn de melk en de verse groenten op omdat de winkel niet bevoorraad is."

Ik woon al 18 jaar in Glasgow, maar dit heb ik nog niet meegemaakt.

"Nu schijnt hier de zon, maar afgelopen nacht hebben we weer een dik pak sneeuw gekregen", zegt Stuyck. "Ik woon al 18 jaar in Glasgow, maar dit heb ik nog niet meegemaakt." 

Video player inladen ...

Intussen maken het zuidwesten van Engeland, Wales en Ierland zich op voor "Storm Emma". Ook die zal nog voor extra sneeuw zorgen. Ook in Ierland is tot vrijdag alarmcode rood van kracht. Iedereen wordt aangeraden om binnen te blijven en de scholen zijn dicht tot maandag.

Frankrijk en Zwitserland

Maar ook elders in Europa houdt de winter aan. In het zuiden van Frankrijk, in de buurt van Montpellier, zijn honderden automobilisten gestrand op verschillende ondergesneeuwde autosnelwegen. Zo'n 1.700 anderen hebben de nacht kunnen doorbrengen in meer dan 30 noodopvangcentra. 

En ook in Zwitsersland zijn er grote verkeersproblemen op de snelwegen door hevige sneeuwval. De luchthaven van Genève is voorlopig zelfs gesloten.