Video player inladen ...

Lesnota's verkopen is big business, KU Leuven waarschuwt studenten

Elke student weet het, goede nota's en samenvattingen zijn onontbeerlijk om te slagen. Maar studenten die samenvattingen van lessen verkopen, schenden het auteursrecht, zegt de KU Leuven. Studenten verdienen daar zelf vaak veel geld mee. Het gratis delen van lesnota's via de websites van faculteitskringen of via Facebook is wel toegelaten.

De KU Leuven gaat niet akkoord dat lesnota's en samenvattingen online verkocht worden. Studenten schenden daarmee het auteursrecht, zegt de KU Leuven. Enkele faculteiten hebben dat de voorbije maand aan hun studenten laten weten en dreigen zelfs met tuchtrechtelijke sancties. 

Het gratis delen van lesnota's via de websites van faculteitskringen of via Facebook is wel toegelaten. Maar vaak belanden lesnota's en examenvragen op commerciële websites als Stuvia en StuDoc, die daar zelf ook aan verdienen. 

"De KU Leuven wil niet dat studenten de lesnota's gaan verhandelen en daar zich gaan aan verrijken. De auteursrechten worden daardoor geschonden, zelfs als de student maar een samenvatting maakt, dat kan niet", zegt Tine Baelmans, vicerector van de KU Leuven. "We willen wel dat studenten samenwerken en samen studeren."