Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Marine Le Pen in verdenking gesteld na tweets met foto's van IS-geweld

Marine Le Pen, voorzitster van het extreemrechtse Front National (FN), wordt door het Franse openbare ministerie vervolgd wegens enkele tweets die ze in december 2015 heeft gestuurd met foto's van IS-geweld. Voor het verspreiden van gewelddadige beelden kan ze een celstraf tot 3 jaar en een boete van 75.000 euro krijgen.

In december 2015 verspreidde Marine Le Pen drie gewelddadige beelden op Twitter, afkomstig van de terreurorganisatie IS. Een journalist had haar ervan beschuldigd dat er gelijkenissen bestaan tussen IS en haar eigen partij, het FN. Le Pen reageerde daarop woedend met foto's van de onthoofde journalist James Foley, een Jordaanse piloot die levend verbrand werd in een kooi en een Syrische soldaat die werd verpletterd door een tank. "Dit is Daesh", twitterde ze erbij (Arabisch acroniem van IS).

Deze actie kan haar nu zuur opbreken. Een rechter in Nantes, in de buurt van Parijs, heeft beslist haar te vervolgen voor het verspreiden van gewelddadige beelden, waar celstraffen tot 3 jaar en een boete van 75.000 euro op staan. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve noemde de tweet ''een schande, afschuwelijk en een werkelijke belediging voor alle slachtoffers van terrorisme". Le Pen reageerde op de beschuldigingen dat ze voor zulke tweets in andere landen een medaille zou krijgen. "De politieke vervolging kent geen fatsoen meer", voegde ze daar nog aan toe. 

Le Pen was destijds Europarlementariër. In maart 2017 werd haar parlementaire onschendbaarheid geschrapt op vraag van het Franse gerecht, waardoor ze nu voor de tweets vervolgd kan worden.