Na twee winstjaren opnieuw zwaar verlies voor "restbank" Dexia

Dexia, de "restbank" die voor de helft in handen is van de Belgische overheid, heeft vorig jaar een nettoverlies van 462 miljoen euro geboekt. In de twee voorgaande jaren was nochtans winst geboekt, maar topman Wouter Devriendt waarschuwde in mei al dat structurele winstgevendheid er niet meer in zit.

In het afwikkelingsplan dat met de Europese Commissie werd afgesproken, werd nog uitgegaan van een kleine structurele winst vanaf 2017-2018. Op de aandeelhoudersvergadering in mei waarschuwde Devriendt echter dat dit niet meer mogelijk zou zijn, omdat de omstandigheden zijn veranderd.

Dexia had eind vorig jaar nog 180,9 miljard euro op de balans staan. Dat is 31,8 miljard euro minder dan een jaar eerder. Dat het nettoresultaat zo rood kleurt, heeft onder meer te maken met een "aanzienlijke impact van heffingen en reglementaire bijdragen", goed voor 89 miljoen euro. Ook werden voorzieningen op de blootstelling aan Puerto Rico verhoogd.

Eind 2011 en begin 2012 werd Dexia, dat in grote financiële problemen was geraakt, ontmanteld. Het gezonde deel werd de staatsbank Belfius, de rest werd ondergebracht in de "restbank" Dexia. Die is voor de helft in handen van de Belgische overheid.