Video player inladen ...

Frank Deboosere: "Genoeg sneeuw op komst om gevaarlijke toestanden te krijgen"

Een sneeuwzone trekt langzaam over België. Het KMI waarschuwt met weercode oranje voor gladde wegen. “Vooral na de middag wordt het oppassen”, voorspelt weerman Frank Deboosere. Intussen zijn de eerste ongevallen door gladheid al gebeurd in het zuiden van West-Vlaanderen. 

Op dit moment schuift een winterse neerslagzone vanaf de Franse grens geleidelijk ons land binnen. De eerste neerslag valt als aanvriezende regen of ijzel. Daarom waarschuwt het KMI met code oranje voor gladheid op de wegen in alle provincies. 

Intussen zijn de eerste ongevallen gebeurd, zegt Inge Pierloz van de VRT-verkeersredactie. "Rond 10 uur kwamen de eerste berichten van ijzel en gladheid binnen.  Al heel snel daarop volgden enkele ongevallen, vooral in de omgeving van Kortrijk en Doornik."

Video player inladen ...

Sneeuw op komst

In de loop van de middag wordt er sneeuw verwacht. "We verwachten in de loop van de namiddag en de avond zo’n 1 tot 3 centimeter sneeuw", voorspelt weerman Frank Deboosere. "Dat is genoeg om gevaarlijke toestanden te krijgen op de weg. Ook al omdat de maxima niet veel hoger komen dan 2 graden. Dat betekent dat de sneeuw zal blijven liggen.”

Komende nacht zullen er eerst nog sneeuwbuien vallen en daarna zal het opklaren. Maar omdat het komende nacht weer gaat vriezen, kunnen de wegen er morgenochtend gevaarlijk glad bij liggen.

Video player inladen ...

Oproep: stuur uw sneeuwbeelden

Sneeuwt het bij u in de buurt? En maakt u daar fraaie foto's en/of video-opnames van? Mail ze dan naar oproep@vrtnws.be en mogelijk gebruiken wij dit beeldmateriaal dan op deze site en/of in "Het journaal".

Strooidiensten blijven paraat

Vannacht hebben de strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer preventief 800 ton zout gestrooid op de Vlaamse snel- en gewestwegen. "Op dit moment komt een regenzone in het westen ons land binnen, terwijl de grond nog helemaal bevroren is",  zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Daardoor wordt direct ijzel gevormd. Die regen spoelt  ook het zout weg waardoor de weg plaatselijk erg glad kan worden. We doen er alles aan om de ijsplekken zoveel mogelijk te verwijderen. Als het zou beginnen te sneeuwen, staan we ook klaar om sneeuw te ruimen. We blijven de weggebruikers oproepen om erg voorzichtig te zijn als ze toch de weg op moeten, zeker wanneer de neerslagzone passeert."

Wat betekenen de kleurcodes van het KMI?

CODE GROEN: Er is geen tot weinig kans op overlast door sneeuw, ijzel, rijm- of ijsplekken.

CODE GEEL: Er wordt gladheid op de grond verwacht: ofwel door enkele centimeters verse sneeuw, ofwel lokaal aanvriezende (mot)regen of wel door verspreide rijm- of ijsplekken. Deze situatie maakt het voetgangers en fietsers moeilijk zich te verplaatsen. Het wegverkeer wordt vertraagd en kan zelfs gevaarlijk worden. Hou daarom voldoende afstand en matig uw snelheid in het verkeer.

CODE ORANJE: Er wordt uitgebreide gladheid op de grond verwacht, ofwel door één of enkele flinke sneeuwbuien, ofwel door aanhoudende sneeuwval over een langere periode, ofwel door aanvriezende regen of motregen op een bevroren ondergrond en op uitgebreide schaal. Deze gladheid zal het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand in het verkeer en tracht uw verplaatsing zoveel mogelijk uit te stellen. Wees dus voorzichtig en geduldig.

CODE ROOD: De situatie wordt steeds erger. In de regio is het nu overal glad of er wordt nieuwe sneeuwval verwacht door intense of langdurige sneeuwbuien. Dit fenomeen zal een rechtstreekse invloed hebben op alle verkeerssituaties en alle economische activiteiten in de regio. We raden aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. Zoek de noodzakelijke bescherming voor jezelf en neem beschermingsmaatregelingen voor je bezittingen.