Vanaf vandaag kan u in België roze chocolade eten

Op twee plaatsen in België, Gent en Ukkel, is een nieuw soort chocolade voorgesteld: "Ruby". De chocolade is rooskleurig en dat is de natuurlijke kleur, zonder toevoeging van kleurstoffen. 

In september heeft de Belgisch-Zwitserse chocoladefabrikant Callebaut aangekondigd dat hij een vierde type chocolade zou toevoegen aan zijn gamma. Na pure, melk- en witte chocolade kan u voortaan ook "Ruby", roze chocolade, eten.

We kennen al langer chocolade in verschillende geuren en kleuren maar "Ruby" is een nieuwe soort zuivere chocolade met een andere kleur en smaak, en dat is een primeur. De chocolade is gemaakt van de "Ruby"-cacaoboon, waar de roze kleur van nature in aanwezig is. 

"Ruby" is ontwikkeld in het Research & Development-centrum van Callebaut in Wieze, Lebbeke. Er ging een lang productieproces aan vooraf. De chocolade werd ontdekt uit een selectie van verschillende soorten cacaobonen. De zoektocht duurde in totaal dertien jaar. In Azië werd het product al eerder gelanceerd, verwerkt in een Kitkatreep. Als zuiver product voor artisanale chocolatiers is het nu een wereldprimeur. 

"Wat je ziet en proeft komt uit de cacaoboon", legt Frederic Janssens, brand manager bij Callebaut, uit. "Er is geen toevoeging van kleurstof, ook niet van fruitsmaken. De natuurlijke smaak is fruitig, met frisse zuren, zonder de klassieke bitterheid van cacao."

Bij chocolatier Marijn Coertjens in Gent stond om 10 uur 's ochtends, net voor de deuren opengingen, een dertigtal mensen te wachten op de lancering. Coertjens: "Ik ben heel fier dat dit in mijn zaak gebeurt. Dit is fantastisch, heel de wereld kijkt naar ons. Ik kreeg al berichten uit Hongkong."

Goedkoop is de vierde chocoladesoort niet. Voor een tablet van 70 gram betaal je 8 euro.