Video player inladen ...

Enige plek waar u mocht schaatsen op natuurijs níét meer veilig: "Pret was van korte duur"

De enige plek in Vlaanderen waar er vanmorgen nog geschaatst mocht worden op natuurijs, is deze namiddag toch weer afgesloten voor schaatslustigen. De kwaliteit van het ijs op de Kraenepoel in Aalter kan niet meer gegarandeerd worden, aldus de lokale ijsmeester.  Aalter kreeg in de loop van de ochtend enkele honderden schaatsers over de vloer.

Schaatsen op natuurlijk ijs mag niet zomaar: het Agentschap Natuur en Bos laat geregeld metingen uitvoeren en pas wanneer het ijs dik genoeg is, komt er groen licht. 

Vanmorgen gaven de drie ijsmeesters van de Kraenepoel in Aalter aan dat het ijs er minstens 6,5 centimeter dik was, en van goede kwaliteit. Dat betekende dat er deze voormiddag op enkele afgebakende zones geschaatst kon worden. Volgens ijsmeester Patrick Vervaele zou die pret mogelijk van korte duur zijn. "We hebben geen zekerheid op lange termijn, want de wind speelt hier een grote rol.  Hele stukken die gisteren nog bevroren waren, zijn - ondanks de nachtvorst - al gedooid."

Er ontstaan barsten in het ijs, en verschillende ijsvlakken bewegen tegenover elkaar, waardoor er gaten ontstaan.

Rond 15 uur werd beslist om de Kraenepoel toch weer volledig te ontruimen: het ijs bleek niet langer overal voldoende dik om te mogen schaatsen. Morgen wordt de dikte van het ijs opnieuw opgemeten.

"In de loop van de ochtend zijn hier toch 300 à 400 schaatsers gepasseerd. Ik probeer iedereen nu met grote gebaren zo snel mogelijk naar de kant te krijgen. Dat is voor drie kwart al gelukt", zegt ijsmeester Patrick Vervaele.

"De Kraenepoel is in principe nog veilig, maar we moeten mensen van het ijs halen vóór het onveilig wordt. We hebben gemerkt dat er barsten begonnen te ontstaan in het ijs, wat normaal is. Maar nu begonnen verschillende ijsvlakken ook te bewegen tegenover elkaar als er schaatsers over reden. Die stukken verbrokkelen in steeds kleinere delen, waardoor er gaten vallen. En dat willen we voorkomen, want het diepste punt van de Kraenepoel is toch zeker 1,20 meter."

Andere natuurlijke schaatsbanen?

Op alle andere vijvers en meren is schaatsen voorlopig nog verboden. In Kalmthout en Mechelen zag het er even naar uit dat het zou kunnen, maar het is er nog niet veilig genoeg. "De kans is ook klein dat het in de loop van de dag nog zou kunnen", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos.

De volledige lijst van potentiële schaatsvijvers is terug te vinden op de website van het Agentschap Natuur en Bos.  Als er een groen bolletje naast het gebied staat, mag er worden geschaatst.