Videospeler inladen...

Schilderij "De dulle griet" is twee jaar jonger dan gedacht

De datering van het beroemde schilderij "De dulle griet" van Pieter Bruegel de Oude blijkt niet te kloppen. Tijdens de restauratie werd ontdekt dat Bruegel het in 1563 schilderde en niet in 1561. Het schilderij is twee jaar jonger dan tot nu toe werd aangenomen. 

Het beroemde schilderij "De dulle griet" van Pieter Bruegel de Oude is twee jaar jonger dan tot nu aangenomen werd. Dat is gezegd tijdens de opendeurdag bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Bij de restauratie van De Dulle Griet kwam de datum 1563 tevoorschijn. Tot nu dacht iedereen dat het 1561 was. 

Dankzij de restauratie en een aantal beeldvormingstechnieken weten we dat het in 1563 geschilderd is, twee jaar verschil

Karen Bonne, restaurateur

"Dankzij de restauratie en een aantal beeldvormingstechnieken weten we dat het in 1563 geschilderd is, twee jaar verschil." zegt Karen Bonne, restaurateur bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

De nieuwe datum past beter in de levensloop van Bruegel zegt Bonne: "Bruegel woonde in 1563 al in Brussel en dus wordt het nu een Brussels schilderij in plaats van een Antwerps schilderij. Het past nu eigenlijk beter binnen het oeuvre van 1563 want het werk was een beetje een vreemde eend in de bijt in de periode van 1561."

"De dulle griet" is een van de meest geliefde schilderijen in ons land, het behoort tot het museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. Het stelt een drukbevolkt landschap voor, met de hel in de achtergrond, en op de voorgrond een menigte rare wezens. Een daarvan is dulle griet, die de hebzucht en verspilzucht moet uitbeelden. Dit najaar is er in Wenen een grote Bruegel-tentoonstelling.

Meest gelezen