AFP or licensors

Schilderij van Picasso, waarin zijn maîtresse verborgen zit, geveild voor 50 miljoen pond

Een schilderij van Pablo Picasso van zijn muze Marie-Thérèse Walter, waarin ook de afbeelding van zijn toekomstige maîtresse verborgen zit, Dora Maar, is woensdag in Londen geveild voor 49,5 miljoen pond (56.2 miljoen euro).

 

Vrouw met baret en geruite jurk (Marie-Thérèse Walter), een olieverfschilderij van 55 op 46 centimeter werd te koop aangeboden tijdens een veiling van impressionistische, surrealistische en moderne kunst van veilinghuis Sotheby's in Londen.  Het schilderij werd geschat op 50 miljoen dollar (40 miljoen euro).

"Dit is een schilderij van een ongelofelijke waarde, uit een cruciale periode in de carrière van  Picasso, in 1937, toen hij zijn grote werk 'Guirnica' realiseerde" zei James Mackie, de directeur van de afdeling impressionistische en moderne kunst van Sotheby's.  Het schilderij heeft een sterke autobiografische lading, zegt Mackie.  Op de voorgrond is Marie-Thérèse Walter te zien, zijn maîtresse en muze gedurende een zekere tijd.  Maar ook Dora Maar, die hij in 1936 ontmoette, in de schaduw achter Marie-Thérèse.