Stad Brussel zet audit Gial integraal online

Op de website van de stad Brussel is de audit die werd gemaakt over vzw Gial integraal gepubliceerd. Alle namen die in het document voorkomen zijn bedekt met zwarte balkjes. Maandag had de oppositie aan de stad gevraagd om de audit openbaar te maken en het stadsbestuur had dat toen geweigerd om juridische redenen.  

Vzw Gial beheert de informatica van de stad Brussel. De organisatie kwam onder vuur te liggen nadat bekend raakte dat een directielid van de vzw al achttien jaar als zelfstandige factureerde aan Gial. Hij vroeg tot duizend euro per dag. Later bleek dat ook een tweede directeur op dezelfde manier te werk ging en dat verschillende rekeningen van vzw Gial niet klopten.

Op de gemeenteraad afgelopen maandag riep de oppositie op tot volledige transparantie, ze eiste dat de audit openbaar zou worden gemaakt. Volgens het stadsbestuur was dat om juridische redenen echter niet mogelijk. 

Nu staat het document plots integraal online, weliswaar enkel in het Frans. Volgens persagentschap Belga heeft de raad van bestuur van Gial daar groen licht voor gegeven.

"We zorgen voor totale transparantie", zegt bevoegd schepen Mohamed Ouriaghli (PS). "De burgers zullen zien dat er aanbevelingen zijn gedaan en dat er direct maatregelen zijn genomen."

"Nog steeds veel onduidelijkheid"

Volgens de oppositie is hiermee de kous echter niet af. Het stadsbestuur had hen de audit al laten inkijken, zonder dat de gemeenteraadsleden kopies mochten nemen.

"Toen we de documenten inzagen, hebben we nog veel meer informatie gevraagd. Maar die hebben we niet gekregen", reageert Johan Van den Driessche (N-VA).

Ook voor Groen is er nog veel onduidelijkheid. "De vorige directeur van Gial zegt dat hij ontslagen is nadat hij de problemen had aangekaart bij schepen Ouriaghli", zegt Bart Dhondt. "De vraag is: wanneer is het stadsbestuur op de hoogte gebracht van de wantoestanden bij Gial? Wat wisten ze nog voor de audit naar buiten kwam? Waarom heeft het directielid achttien jaar lang kunnen factureren als zelfstandige?"