Sticker kan leven van huisdieren redden in Zaventem

Vanaf vandaag kan u in Zaventem een sticker aanschaffen die aangeeft dat er huisdieren in uw woning leven. Zo weet de brandweer dat er niet alleen mensen maar ook dieren gered moeten worden.

Jaarlijks zijn er ongeveer 20.000 branden in België met elk jaar tientallen dodelijke slachtoffers. "Minder aandacht gaat naar huisdieren die ook slachtoffer worden van branden", zegt schepen voor dierenwelzijn Erik Rennen (N-VA). "Huisdieren redden, behoort tot de taken van de brandweer. In de chaotische omstandigheden van een brand is het niet evident om te weten te komen of er effectief huisdieren aanwezig zijn."

Sticker op raam

De waarschuwingssticker is volgens Erik Rennen de oplossing. "Het gaat om een sticker die eigenaars van huisdieren aan een raam aan de straatkant of op hun voordeur van hun woning moeten kleven. Daarop kunnen ze invullen welke en hoeveel dieren ze in huis hebben. Zo weten bij een evacuatie de hulpdiensten onmiddellijk of er dieren in huis aanwezig zijn."

Eerste gemeente

Zaventem is de eerste gemeente in Vlaams-Brabant die deze sticker aan zijn inwoners aanbiedt. Vanaf vandaag kunnen inwoners gratis een sticker afhalen bij de verschillende onthaalloketten in de gemeente.