Video player inladen ...

Trump wil wapenwet verstrengen na schietpartij in Florida: "Wapenlobby NRA heeft geen macht over mij"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Republikeinen en Democraten in het Congres opgeroepen om de wapenwet te verstrengen. Dat doet hij na de schietpartij in een school in Florida van twee weken geleden. Ondertussen stoppen ook verschillende grote winkelketens met de verkoop van wapens aan mensen onder de 21 jaar.

President Trump kwam tijdens een ontmoeting met Congresleden in het Witte Huis nog eens terug op de schietpartij in Florida, waarbij twee weken geleden 17 personen om het leven kwamen. 

Volgens Trump moet de wapenwet dringend worden aangepakt. Hij belooft met "enkele voorstellen" te komen, maar liet nu al weten dat hij de leeftijdsgrens om een wapen te kopen graag wil optrekken van 18 naar 21 jaar. Voorts zouden kopers ook strenger moeten worden gecontroleerd en hij wil ook bump stocks verbieden, het accessoire dat semi-automatische wapens in machinegeweren kan veranderen. "Ik wil hier geen weken mee wachten en het risico lopen dat mensen het (de schietpartij, nvdr.) zijn vergeten."

De wapenlobby NRA heeft veel macht over jullie, maar niet over mij. Ik heb hun steun niet nodig. 

De Amerikaanse president riep de Congresleden ook op om "niet zo bang te zijn" van de NRA, de machtige wapenlobby in de Verenigde Staten. "De NRA heeft veel macht over jullie, maar niet over mij. Ik heb hun steun niet nodig", zo zei hij. Opvallend, want Trump kreeg tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 nog de volle steun van de wapenlobby. 

De wapenwet veroorzaakte al vaker commotie in de Verenigde Staten. Na elke schietpartij wordt de wet openlijk in vraag gesteld, maar tot nog toe werd ze nooit aangepast. Ook Trump leek in het verleden nooit echt een fan van een strengere wet. 

Of de nieuwe uitspraken van Trump ook zullen leiden tot een strengere wet, is nog niet duidelijk. Het is namelijk het Congres dat daarover beslist en dé vraag is hoe ver zij willen gaan. "Maar als het nu niet gebeurt, dan zal het nooit gebeuren", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens.

Winkels worden strenger

Ondertussen laat de Amerikaanse supermarktketen Walmart ook weten dat ze stopt met de verkoop van wapens en munitie aan mensen jonger dan 21 jaar. De keten haalt wapens die lijken op machinegeweren ook van haar website. Drie jaar geleden besloot Walmart ook al om te stoppen met de verkoop van semi-automatische vuurwapens. 

Gisteren maakte een andere grote winkelketen in de VS, Dick's Sporting Goods, al bekend dat ze niet langer aanvalwapens zal verkopen. Ook die keten wil geen wapens meer verkopen aan wie jonger is dan 21.