Twan Huys (links) en Humberto Tan.

Twan Huys ("Nieuwsuur") ruilt NTR voor RTL (waar Humberto Tan zijn biezen moet pakken)

In Nederland vertrekt Twan Huys bij de NTR om bij RTL aan de slag te gaan. Daar gaat hij vanaf september "RTL late night" presenteren. Hij schuift zo Humberto Tan aan de kant die tegen zijn zin stopt.

Een opmerkelijke wissel van de wacht in het medialandschap van onze noorderburen: na een carrière van 25 jaar bij de NTR verlaat Twan Huys de Nederlandse omroep. Hij ruilt die in voor RTL.

Huys presenteert sinds 2010 "Nieuwsuur" op de NTR. Voorheen werkte hij voor "NOVA" en was hij correspondent in de VS. Hij werkte ook mee aan "College tour". Voor dat programma interviewde hij Michael Wolff, de auteur van het beruchte boek "Fire and fury" over de Amerikaanse president Donald Trump.

Bij RTL gaat Huys "RTL late night" op RTL 4 presenteren. Daarmee schuift hij Humberto Tan aan de kant. Die presenteert het praatprogramma sinds 2013 en moet nu tegen zijn zin stoppen.

 "Ik ga stoppen met "RTL late night"", zei Tan gisteravond tijdens de rechtstreekse uizending. "Dat is niet op eigen verzoek, dat is op verzoek van de leiding van RTL 4."

"RTL heeft me gevraagd te stoppen om ze vertrouwen hebben in een andere toekomst voor dit programma. Ik ben het niet met die beslissing eens, maar ik respecteer ze wel."

"De afgelopen 5 jaar heb ik echt met ontstellend veel plezier dit programma gemaakt, samen met alle medewerkers. Ze zijn allemaal aanwezig en ik ben trots op hen. Ik ben trots op wat we hebben laten zien. Ik ben trots op het feit dat we een programma hebben neergezet dat er nog niet was."

Huys blijft "Nieuwsuur" tot 1 mei presenteren. Tan gaat tot 1 juli door met "RTL late night". Bij de start van het nieuwe tv-seizoen in september neemt Huys het roer van hem over.