Vlaming stond hele nacht vast op ondergesneeuwde snelweg in Frankrijk: "Alle lichten waren uit, raar gevoel"

In het zuiden van Frankrijk houdt de winter lelijk huis. Honderden automobilisten staan vast op ondergesneeuwde snelwegen, vooral tussen Perpignan en Montpellier. "Verschillende vrachtwagens stonden in schaar, andere auto's lagen in de gracht."

Patrick Demuynck vertrok om 11 uur gisterenochtend aan de Costa Brava in Spanje. Normaal had hij tegen de avond in Dijon moeten zijn, maar dat is niet gelukt. Tot aan Perpignan ging het allemaal vrij vlot, maar eens daar raakte hij nauwelijks nog vooruit. "Ik denk dat we nog zo'n 60 kilometer hebben kunnen rijden. Het verkeer zat volledig dicht."

"Vanaf 20 uur zijn we geen meter meer vooruit geraakt", zegt de man. "We hebben moeten slapen in de auto. Alle lichten waren uit, zowel die van de auto's als die van de snelwegen. Het was een zeer raar gevoel. Koud, ook. Ik heb af en toe wel eens mijn auto laten draaien, maar je kan dat geen hele nacht doen, natuurlijk. De hulpdiensten kwamen langs met voedsel en drank en vroegen of we nog problemen hadden."

Vanochtend vroeg werd pas duidelijk waarom het verkeer volledig stil stond. "Verschillende vrachtwagens stonden in schaar, andere auto's lagen in de gracht. Het was redelijk spectaculair."

"Momenteel is het aan het regenen", zo zegt Demuynck. "We hebben nog niet zo ver kunnen rijden. Nu staan we weer vast bij het binnenrijden van Montepellier. Hier is een helling en dan krijgen vrachtwagens het moeilijk. We staan weer stil. Hopelijk duurt het niet te lang."