Video player inladen ...

Wapenunie hekelt amnestieregeling: "Dit is geen echte amnestie"

Wie een onvergund wapen in huis heeft kan die vanaf vandaag laten regulariseren tijdens een tijdelijke amnestieperiode, maar de Wapenunie is daar niet over te spreken. "Dit is geen echte amnestie", zegt Daniël Beets van de Wapenunie  in "De ochtend". Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nuanceert: "Wie voor 2006 in orde was, moet zich geen zorgen maken."

Beets vreest vooral dat de amnestieregeling ondoeltreffend zal zijn. "Er zijn zoveel voorwaarden mee verbonden dat men nauwelijks over amnestie kan spreken", zegt hij in "De ochtend". "Het is echt een gokspel geworden. U kunt ter goeder trouw uw wapen gaan aangeven, ter plaatse vaststellen dat uw wapen geseind staat en niet alleen uw wapen verliezen maar ook vervolgd worden. Dit is geen amnestie."

Het is een echt gokspel geworden

Het probleem zit er hem bijvoorbeeld in dat wie een wapen wil aangeven niet altijd weet of er een pv bestaat over dat specifieke wapen. "Er is ooit een overkoepelende controle geweest tussen het centraal wapenregister en de politiediensten om vast te stellen welke wapens niet geregistreerd staan. Daar zijn mogelijk pv's van opgemaakt."

Volgens Beets zijn mogelijk veel wapens niet geregistreerd geraakt door de politiediensten. "Sinds 1991 moeten veel wapens -zoals jachtwapens- geregistreerd staan, maar veel politiediensten hebben die registratie niet doorgestuurd naar het centraal wapenregister. Sommige diensten hebben die wel nog op papier, maar andere hebben die gewoon in de vuilnisbak gegooid."

Beluister het gesprek met Daniël Beets hieronder:

Geens: "Geen zorgen maken wanneer geen pv of onderzoek is opgestart"

Minister van Justitie Geens (CD&V) probeert de Wapenunie te sussen. "Wie een wapenvergunning had voor 2006 en die nadien vergeten is om zich opnieuw te laten registeren, hoeft niet bevreesd te zijn", zegt hij aan VRT NWS. "Zelfs niet wanneer er een pv is opgemaakt." Wie na 2006 een wapen heeft verkregen en geen vergunning heeft, moet zich geen zorgen maken als er geen pv of onderzoek is opgestart. "Zij kunnen zich zonder enige angst laten registeren." Wie niet ingaat op de amnestie, riskeert een boete tot 25.000 euro of 5 jaar gevangenis.

De amnestieregeling loopt tot het einde van het jaar. Wie een wapen bezit zonder vergunning kan ofwel een vergunning aanvragen, het verkopen, het gratis binnenbrengen bij de politie of het laten onklaar maken. "Wie een vergunning aanvraagt, wordt ook gescreend", zegt Geens. "Er zijn nu veel "zwarte wapens" in omloop. Deze amnestieregeling heeft als doel heel het bezit te regulariseren."

Video player inladen ...