Videospeler inladen...

"Als de wapenwet in de Verenigde Staten nu niet wordt aangepast, dan zal het nooit gebeuren"

De schietpartij op een school in Florida lijkt een keerpunt te zijn voor een aanpassing van de wapenwet in de Verenigde Staten. Dat zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens. "De vraag is nu hoe ver het Congres zal gaan. Hoe dan ook: als het nu niet gebeurt, dan zal het nooit gebeuren."

De schietpartij in Florida van twee weken geleden, waarbij 17 mensen om het leven kwamen, blijft de gemoederen beroeren in de Verenigde Staten. Bij een ontmoeting met congresleden vannacht liet Trump verstaan dat hij de wapenwet wil verstrengen. Zo zou hij onder meer de leeftijd om een wapen te kopen willen optrekken van 18 naar 21 jaar en zouden kopers ook beter moeten worden gecontroleerd. 

"Trump ging zeer ver met zijn voorstellen, al moet je er ook rekening mee houden dat de camera's aan het draaien waren", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens in de Verenigde Staten. "Hoe dan ook zal Trump met deze voorstellen scoren bij heel wat mensen: bij de studenten (die protesteerden na de schietpartij, nvdr.), maar ook bij de Democraten. Zij zaten vannacht te glunderen, terwijl de Republikeinen verbouwereerd uit hun oogkassen zaten te staren."

Maar of de voorstellen van Trump ook in de praktijk zullen worden omgezet, is nog niet duidelijk. Het is namelijk het Congres dat verantwoordelijk is voor de wetgeving en zij raakten het gisteren zelfs niet eens over de databanken die aan elkaar moeten worden gelinkt om controles mogelijk te maken. "We zullen moeten kijken hoe hard Trump wil ingaan tegen zijn partijleden en tegen de machtige wapenlobby NRA. Hoe dan ook zijn zijn uitspraken zeer opmerkelijk."

"70 procent van de Amerikanen vindt dat er iets moet gebeuren", zegt Soenens. "Dit lijkt echt een keerpunt te zijn waarop er iets kan veranderen. Maar dé vraag is hoe ver het Congres zal gaan. De stuwkracht is nu alleszins aanwezig. Als er nu niets gebeurt, dan zal het nooit gebeuren."

Meest gelezen