Hoe ontvang en geef je een compliment? Etiquette-expert én Ingeborg geven tips

Het is complimentendag vandaag, maar hoe vermijd je pijnlijke en ongemakkelijke situaties bij het geven van complimenten? "Het moet in de eerste plaats gemeend zijn", zegt etiquette-experte Brigitte Balfoort in "De ochtend". En ook Ingeborg had enkele tips in petto op MNM.

U kent wellicht wel het gevoel: u krijgt een compliment, maar weet niet meteen welke houding aan te nemen. Of u wil een compliment geven, maar wil voorkomen dat het voor beide ongemakkelijk wordt. Op deze complimentendag ging "De ochtend" te rade bij etiquette-expert Brigitte Balfoort.

Balfoort maakt een onderscheid tussen complimenten in de privésfeer en op het werk. "Onder vrienden kun je het hebben over een kledingstuk of hoe je eruitziet. Op het werk geef je een compliment voor wat iemand gedaan heeft", zegt Balfoort.

"Meestal zijn het ondergeschikten die een compliment krijgen van hun baas, maar een leidinggevende mag ook af en toe eens een pluim krijgen", gaat ze verder. Al benadrukt Balfoort dat je als werknemer zeker met dat laatste niet mag overdrijven. "Je krijgt anders al snel het label "bazenpoeper" opgeplakt."

Eigenlijk zouden er 365 complimentendagen per jaar moeten zijn

Het is bovenal belangrijk dat het compliment gemeend is. "Je moet ook heel gul zijn met complimenten", zegt ze voorts. "Er mogen zeker veel vaker complimenten worden gegeven, niet alleen vandaag. Eigenlijk zouden er 365 complimentendagen moeten zijn."

Zo ontvang je een compliment

Hoe ontvang je nu een compliment zonder dat het voor jezelf of de gever van de blijk van waardering ongemakkelijk wordt? "Er is maar één manier om goed te reageren", zegt Balfoort. "De andere aankijken met een brede glimlach en "dank je" zeggen. Als je dat niet doet krijgt de andere een ongemakkelijk gevoel."

Neem ook met je lichaamstaal het compliment in ontvangst

Wat je moet vermijden is gaan onderhandelen over het compliment. "Vermijd: "Ben je zeker dat ik goed sta in dat kleedje?", maar zeg gewoon bedankt en dat is het." Balfoort benadrukt ook de glimlach niet te vergeten. "Je moet de gever van het compliment ook met je lichaamstaal bedanken."

Wie in deze #metoo-tijden geen complimenten durft te geven, stelt de experte gerust: "Als je het puur hebt over een kledingstuk of over iemand zijn werk en niet over de benen of een ander lichaamsdeel, zal geen enkele dame of heer zich ongemakkelijk voelen", zegt ze.

Tips van Ingeborg

Bij "De grote Peter Vandeveire ochtendshow" op MNM kwam Ingeborg langs om het over complimenten te hebben. Sommigen vinden het moeilijk om een compliment te ontvangen en vinden dat ze iets moeten terugzeggen. "Maar het ontvangen van een compliment is al iets teruggeven. Als je ontvangt dan geef je ook iets voor de gever."

Video player inladen...

Ingeborg heeft ook nog enkele tips voor mensen die complimenten willen geven.

  1. Het moet persoonlijk zijn: benoem concreet waarover je een compliment wil geven.
  2. Ga niet in de vergelijking met iets wat je minder leuk vindt. Zeg niet "nu zie je er goed uit, een stuk beter dan vorige week". 
  3. Timing is belangrijk. Geef geen compliment als de ontvanger geen tijd heeft.
Video player inladen...

Meest gelezen