"Laat ook de oren van 16-jarigen onderzoeken"

Het jongerenplatform 'De tuut van tegenwoordig' reageert op een resolutie van drie Vlaamse parlementsleden van de meerderheid. Die vragen om het gebruik van oordoppen tegen gehoorschade te promoten en bv. apothekers in te schakelen. Lovenswaardig, zegt Bert Lecomte vandaag in een open brief, maar er kan zoveel meer gebeuren. Vandaag is het 'Dag van het gehoor'.

Bert Lecomte heeft al vijf jaar last van tinnitus of oorsuizen. Opgelopen tijdens het kerstbal van de KULAK, waar hij toen studeerde. Bert is niet de enige, volgens de Hoge Gezondheidsraad hoort tien tot dertig procent van de Belgen tijdelijk of constant een piep in zijn oren. De oorzaak is altijd lawaai - luide muziek die je met oortjes beluistert, een concert of festival, een explosie.  Er bestaat geen wondermiddel tegen, voorkomen is in dit geval dus zeker beter dan genezen. Met oordoppen speel je op veilig.

Resolutie in het Vlaams parlement

Dat vinden ook de Vlaamse parlementsleden Freya Saeys (Open VLD), Peter Persyn (N-VA) en Cindy Franssen (CD&V). Afgelopen woensdag heeft het parlement hun resolutie goedgekeurd. Daarin vragen ze de Vlaamse regering om ook aandacht te hebben voor jongeren onder de veertien jaar en om oordoppen nog meer te promoten. De parlementsleden willen de apothekers daarbij betrekken, die zouden deskundige uitleg kunnen geven. "Jongeren hebben vaak een vals gevoel van veiligheid", zegt Freya Saeys, "als ze hun oordoppen verkeerd inbrengen of niet lang genoeg dan zijn ze niet beschermd tegen lawaai". 

Gratis oordoppen op maat

Bert Lecomte is uiteraard blij met de steun van de politici. Hij heeft zijn jongerenplatform net opgericht in de hoop dat jongeren meer over tinnitus zouden weten en dat ze oordoppen 'cool' gaan vinden. Maar hij is ook wat teleurgesteld. "Apothekers kunnen veel bijdragen tot een betere sensibilisering, maar zullen zij ook oordoppen op maat aanraden? Die zijn niet te koop in de apotheek, ze beschermen je oren wel optimaal. Goedkoop zijn ze niet, zo'n 120 euro per paar. Zou het niet mooi zijn als de overheid, in samenwerking met de ziekenfondsen, eenmalig een paar oordoppen aan 16-jarigen schenkt? Voor mensen uit een lagere sociale klasse is er vaak geen geld voor deze investering, terwijl net daar het risicogedrag het grootst is."

Screening tot 18

Dr. Bart Vinck is audioloog en vakgroepvoorzitter van de Spraak-, Taal- en Gehoorwetenschappen aan de UGent. Hij heeft de open brief van De Tuut van Tegenwoordig mee ondertekend. Want net als Lecomte is hij tevreden met het initiatief van de Vlaamse parlementsleden maar ook hij ziet gemiste kansen. "Babies en kinderen worden gescreend en scholieren krijgen een medisch onderzoek en dus een gehoortest tot in het derde middelbaar, maar daarna niet meer. De meest risicovolle groep, tussen zestien en achttien jaar, valt dus uit de boot." Vinck zou de gehoortesten ook anders willen zien. "De standaardscreening is erop gericht om gehoorverlies of een ernstig probleem op te sporen, maar heeft niet de bedoeling om de kleine schade te meten. Tinnitus wordt dan ook veel te weinig ontdekt, terwijl de aandoening toch ernstige psychische en sociale gevolgen kan hebben."