Videospeler inladen...

Superkolonie adeliepinguïns in "het verborgene" ontdekt dankzij beelden uit de ruimte

Op de Danger-eilanden, een noordelijke archipel op Antarctica, hebben wetenschappers verrassend een gigantische kolonie adeliepinguïns ontdekt. Hun aantal wordt geschat op anderhalf miljoen.  

Het nieuws is vrijgegeven via een wetenschappelijke publicatie op Scientific Reports,  die het heeft over 751.527 koppeltjes. Het gaat om een van de grootste kolonies van de soort ter wereld. De ontdekking is goed nieuws voor het voortbestaan van de soort. (foto: archieffoto)

De manier waarop ze ontdekt zijn, is opvallend: door satellietwaarnemingen van hun uitwerpselen (guano). "Dit is een typisch voorbeeld van iets vinden op een plaats waar je niet aan het zoeken was", zegt Tom Hart van de universiteit van Oxford aan de BBC. "De Danger-eilanden zijn - zoals hun naam, danger of gevaar impliceert, red. - bijzonder moeilijk bereikbaar, dus tot nu toe waren we er amper geraakt", zegt Hart, die deelnam aan een expeditie.

Omdat het moeilijk was om ter plaatse te raken, onder meer door zee-ijs, werden drones ingezet om beelden van de dieren te maken vanuit de lucht. Die werden dan aan elkaar geplakt, zodat er een grote collage ontstond. Een computer heeft dan de uiteindelijke telling uitgevoerd.  

Dit gebied verdient onze speciale aandacht bij onderhandelingen over nieuwe zeereservaten

Op de Danger-eilanden staan pinguïns voorlopig minder onder druk dan in bijvoorbeeld westelijke delen van Antarctica

Opvallend is dat de aantallen pinguïns op de Danger-eilanden blijkbaar minder onder druk staan dan pinguïns op westelijke delen van Antarctica. De wetenschappers roepen in hun rapport dan ook op om de Danger-eilanden te beschermen en ze mee te nemen in een nieuw groot zeereservaat. Pinguïns staan sowieso al onder druk door klimaatopwarming, de mens en overbevissing. 

De opwarming van het water rond de zuidpool heeft tot gevolg dat pinguïns hun voedsel steeds verder moeten gaan zoeken. En doordat er steeds grotere plakken ijs wegsmelten of wegdrijven, kunnen schepen ook nieuwe visgronden verkennen. Er loeren allerhande gevaren om de hoek. In 2016 nog werd berekend dat er de voorbije vijf jaar zowat 150.000 adeliepinguïns waren gestorven omdat een gigantische ijsberg hun voornaamste route naar voedsel blokkeerde.

De meest voorkomende problemen voor de pinguïns in het westen van Antarctica, spelen minder op de Danger-eilanden, waar het ijs grotendeels intact is gebleven tot nu toe.

Videospeler inladen...

Meest gelezen