87 % van Gentse leerlingen mag naar school van zijn keuze

In Gent hebben de meeste kinderen zich kunnen inschrijven in de school van hun keuze. Dat meldt de schepen van Onderwijs. Voor het komende schooljaar was er een centraal aanmeldingssysteem voor het eerste jaar secundair. 87% van de leerlingen kreeg de school van zijn of haar keuze, 9% de school die als tweede keuze was opgegeven. Maar er zijn grote verschillen tussen de scholen.

Dat 87% van de toekomstige eerstejaars secundair in Gent naar de school van hun keuze kan gaan in september, betekent niet dat de ene school niet populairder is dan de andere. Met name in de centrumscholen moesten wachtlijsten worden aangelegd. Pedagogisch directeur Steven Ronsijn van het Sint-Lievenscollege: "Wij hadden 117 plaatsen en die waren meteen ingevuld. Daarnaast hebben wij 126 kinderen op een wachtlijst gezet." 

Die wachtlijsten zijn er omdat sommige scholen nog extra plaatsen kunnen creëren en omdat wie dat wil de toegewezen school ook nog kan opgeven.  De Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) begrijpt de ontgoocheling van wie niet naar de school van zijn of haar keuze kan, maar is over het algemeen wel tevreden over het centrale aanmeldingssysteem: "96% van de mensen heeft de school van zijn keuze gekregen, waarvan 87% de school van de eerste keuze, én wij hebben kunnen vermijden dat tientallen mensen in de vrieskou voor een schoolpoort moesten kamperen."  

Dat niet iedereen naar de school van de eerste keuze kan, wijst er volgens schepen Decruynaere wel op dat er een capaciteitsprobleem is in het onderwijs, en niet alleen in Gent.

Het resultaat in Gent is alvast een testcase
voor het centraal aanmeldingsregister (CAR) dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan alle secundaire scholen in Vlaanderen wil aanbieden, in 2019 al. De voorbije dagen was er politiek heel wat discussie of zo'n digitaal register al dan niet met dubbele inschrijvingslijsten moet blijven werken. Eén voor kansarme en één voor kansrijke kinderen. Om de sociale mix te waarborgen is dat. N-VA is tegen zo’n dubbele lijst. Minister van onderwijs Crevits is voor, al wil ze gerust een alternatief invoeren, bijvoorbeeld toewijzing bij lot ingeval er onvoldoende plaatsen zijn. Als de sociale mix maar gewaarborgd blijft.