Videospeler inladen...

Europese beurzen bibberen voor handelsoorlog. Wat voelen de Belgische bedrijven?

De vrees voor een handelsoorlog, door de Amerikaanse invoerheffingen op aluminium en staal, deed de beurzen vandaag zakken tot 2 procent. Ze kleuren al voor de vierde dag op rij rood. Ook Belgische bedrijven delen in de klappen.

Ons land voert volgens berekeningen van sectorfederatie Agoria jaarlijks voor 250 miljoen euro staal uit naar de Verenigde Staten. Het zijn vooral Arcelor Mittal en Aperam dat die doen. Zij kunnen dus rechtstreeks getroffen worden door de nieuwe invoerheffingen.

Ook onrechtstreeks kunnen Belgische bedrijven getroffen worden. Bekaert bijvoorbeeld heeft in de VS twee fabrieken waar walsdraad geproduceerd wordt. Daarvoor moet het bedrijf staal invoeren. Dat zal door de invoerheffingen fiks duurder worden.

Voor onze globale concurrentiepositie ten opzichte van de VS, denken wij niet dat dit een groot effect zal hebben.

Frank Vandermarliere, Technologiefederatie Agoria
Videospeler inladen...

"Het gevaar is nu dat er een escalatie komt", zegt Jan Van Hove, professor Internationale Economie aan de KULeuven en hoofdeconoom van KBC. "De Europese Commissie wil hard reageren. Maar Europa is een handelsnatie en onze handelsbelangen zijn veel groter dan die van de VS."

Escalatie van protectionistische maatregelen kan negatieve gevolgen hebben voor België.

Jan Van Hove, hoofdeconoom KBC

Meestappen in zo'n escalatie kan volgens Van Hove negatieve gevolgen hebben voor de Belgische economie. "Kleine, open economieën zijn erg afhankelijk van de export en import van goederen. Als protectionistische maatregelen de wereldwijde handel een slag toebrengen, bestaat het gevaar dat ook onze groei lager uitkomt."

Videospeler inladen...

Beurs kleurt rood

De gevolgen op de beurs bleven alvast niet uit. Vooral bedrijven die staal uitvoeren naar de VS krijgen een flinke tik. ArcelorMittal ging om 16 uur bijna 5 procent in het rood, Aperam ruim 3 procent. Bekaert krijgt de hardste klap: het aandeel ging bijna 8 procent naar beneden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen