Boodschappen aan Maalbeek en de Beurs gaan in maart 2018 online

Na de aanslagen van intussen bijna 2 jaar geleden op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek lieten honderden mensen boodschappen achter. Ze deden dat aan station Maalbeek, en aan de Beurs in het centrum van de hoofdstad. De stad Brussel liet al die boodschappen, maar ook de kleine installaties met bloemen en kaarsen fotograferen. Over een kleine twee weken verschijnt een ruime selectie op de website van Brussel.   

lucas vanclooster

Sommige van de duizenden boodschppen waren gewoon met krijt op de grond getekend en geschreven, andere namen de vorm aan van kleine kunstwerkjes met knuffels, kaarsen en bloemen. Ook veel Belgische vlaggen, op een of andere wijze verwerkt in een hulde- of troostobject, sierden de muren en trottoirs. De stad Brussel wil hier een element van collectief geheugen van maken.  Schepen van cultuur Karine Lalieux zal de gefotografeerde beelden aanbieden op de website van het archief de stad Brussel.  

Om de herinnering levendig te houden voor de toekomstige generaties was het van primordiaal belang om de vele boodschappen van hoop en vrede veilig te stellen. Ze helpen ons herinneren aan de formidabele solidariteit die er toen heerste, en aan de oproepen tot samenleven.  

karine lalieux

Alles samen komen er op 15 maart 5000 boodschappen op de website. Ze worden aangeboden in de vorm van galerijen, geordend volgens plaats en of datum. Na 15 maart kunnen er nog boodschappen bij komen, hier