Video player inladen ...

Francken: "Van de partij mag elke school kiezen, maar ik ben voor een hoofddoekenverbod"

Als het van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) afhangt, komt er een algemeen hoofddoekenverbod in scholen. "Het partijstandpunt zegt dat elke school zelf mag kiezen, maar persoonlijk ben ik voor een hoofddoekenvebod op school", zegt Francken in "De afspraak op vrijdag". Hij ontkent met klem dat hij of zijn partij anti-islam zou zijn. "De vraag is: is er een probleem met de islam, of een probleem binnen de islam?", aldus Francken.

Het hoofddoekendebat is terug van nooit weggeweest. Nadat een rechter in Limburg heeft beslist dat elf meisjes toch met de hoofddoek naar school mogen gaan, is het debat in alle hevigheid weer opgelaaid.

"Het partijstandpunt is dat elke school zelf moet kiezen of ze een debat instelt of niet. Maar als u mijn persoonlijke mening vraagt kan ik zeggen: ik ben voor een hoofddoekenverbod op school. Als de vraag aan mij gesteld wordt, zal ik het invoeren", aldus de staatssecretaris.

"Ik geloof wel dat veel meisjes de hoofddoek dragen uit eigen beweging. Maar als er zelfs maar één meisje onder druk gezet wordt -door ouders, door een broer, door een vriend-, dan is er een probleem."

Mogen ouders keuzes maken voor hun kinderen?

Volgens Mieke Vanhecke, voormalige topvrouw van het katholiek onderwijs en CD&V-politica, mogen ouders keuzes maken voor hun kinderen. Volgens haar is dat een "fundamenteel recht" van ouders. 

"Maar wat als ouders dan zeggen dat hun dochter niet mee mag doen als jongens en meisjes samen gaan zwemmen?", zegt Francken. "Wat als ouders plots belissen dat hun kind enkel les mag krijgen van een leerkracht van hetzelfde geslacht? Hoe ver kan dit gaan?"

Mensen zijn echt met de islam bezig. Overal waar ik kom krijg ik er vragen over.

Theo Francken, N-VA

De N-VA krijgt van critici soms het verwijt dat ze zich aanschurkt tegen Vlaams Belang en zich profileert als een anti-islampartij.

"Wij zijn geen anti-islampartij", repliceert Francken. "De vraag is: is er een probleem met de islam, of een probleem in de islam? Radicaal rechts zal zeggen dat er een probleem is met de islam. Mijn standpunt is: er is een probleem in de islam. Er zijn problemen met wahabisme en salafisme. Dat bestrijden we ook."

"Dit is echt een belangrijk debat. Ik ga vaak spreken overal in Vlaanderen. Altijd krijg ik hier vragen over. Mensen zijn echt bezig met de islam."

Video player inladen ...