Video player inladen ...

Ivan Ollevier: "Britten bieden nog steeds geen oplossing voor grens met Ierland"

Vandaag gaf de Britse premier Theresa May een speech over hoe zij de samenwerking met de EU ziet na de brexit. VRT NWS-journalist Ivan Ollevier volgde de speech. Volgens hem bieden de Britten nog steeds geen oplossing voor de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

analyse
Ivan Ollevier
Ivan Ollevier is journalist bij VRT NWS. Hij volgt al jaren de Britse politiek en maatschappelijke discussies.

Theresa May had het uitgebreid over de douane-unie. De Britten willen uit die unie en stellen een "douane-partnerschap" voor. Ze behouden daarin grotendeels dezelfde regels als de Europese Unie.

Over de grens tussen Ierland (deel van de EU) en Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) bleef May vaag. De Britten willen daar geen harde grens. De EU vroeg enkele dagen geleden nog hoe de Britten dan een "zachte grens" zien. Theresa May haalde onder andere aan dat de grens kan gecontroleerd worden via digitale tools.