Stephan Vanfleteren

Kunstproject en plein als eerbetoon aan Bobbejaan Schoepen in Kasterlee

Bobbejaan Schoepen krijgt in Kasterlee een monument en een plein dat naar hem vernoemd wordt. De inhuldiging vindt plaats op 9 juni. Het kunstproject bestaat uit werk van Michaël Aerts en Kelly Schacht. 

Monia Warnez, voorzitster van het Comité Mu.ZEE, werd aangesproken voor de kunstintegratie. Zij ging op zoek naar kunstenaars die een link hebben met het traject van Bobbejaan Schoepen en kwam uit bij Michaël Aerts en Kelly Schacht. Hun twee werken zullen samenvloeien tot een monument. 

Voor zijn werk "Icon" liet Aerts zich inspireren door de
vele verdiensten van Bobbejaan als artiest, zakenman en pionier. Schacht gaat in haar werk "Je me suis souvent demandé" op zoek naar de mens achter de populaire figuur met de indrukwekkende carrière. Het is nog niet bekend hoe de kunstwerken er zullen uitzien.  "In het kunstwerk komen alle aspecten van Bobbejaan aan bod", zegt schepen Mies Meeus (CD&V), schepen van Toerisme in Kasterlee, in Gazet van Antwerpen. "Wat ik wel al kan zeggen, is dat het geen buste wordt.”

Bobbejaan Schoepen was muzikant, auteur-componist, zanger en
entertainer. Hij is bekend van liedjes als "Ik heb eerbied voor jouw grijze haren", "Café zonder bier" en zijn internationale nummer 1-hit "Je me suis souvent demandé". Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij ook het familiepretpark Bobbejaanland uit. Bobbejaan Schoepen overleed in mei 2010. 

De inhuldiging van het plein zal op 9 juni gepaard gaan met een volksfeest, met optredens, eten en drinken.