Video player inladen ...

Herlees liveblog - Zwaarste avondspits van het jaar door sneeuw, ook vannacht opletten voor gladde wegen

De winter is nog niet voorbij. Na enkele droge dagen met temperaturen onder het vriespunt zijn er twee neerslagzones over het land getrokken. Op het hoogtepunt van de verkeersproblemen was er meer dan 500 kilometer file. De verkeersellende is het grootst in en rond Brussel. De files zijn fors afgenomen, maar op de Ring rond Brussel tussen Zaventem en Waterloo blijft het aanschuiven in de zuidelijke richting.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Files sterk afgenomen, maar het blijft opletten voor gladde wegen

Het winterweer veroorzaakt nog heel wat problemen op de Ring rond Brussel tussen Zaventem en Waterloo. "Vooral in het verkeer in de zuidelijke richting zit het muurvast. Het ziet er niet naar uit dat de files in die zone snel zullen oplossen. In andere provincies valt nog wat verse sneeuw vannacht vooral in Antwerpen, Limburg en Luik. Het blijft opletten voor gladde wegen, zowel op de snelwegen als op de kleinere wegen", zegt verkeersanker Hajo Beeckman.

Er valt nog sneeuw vanavond. Vooral in het noordoosten en het oosten van het land. "Als die sneeuw wegtrekt, krijgen we misschien hier en daar nog een beetje aanvriezende regen. Dat kan de wegen erg glad maken. Het KMI blijft waarschuwen met een code oranje. Dat wil zeggen dat alleen strikt noodzakelijke verplaatsingen aangeraden zijn. Andere verplaatsingen stel je beter uit tot na morgenmiddag",  zegt Hajo Beeckman.

"Morgenvroeg zal het glad blijven op verschillende plaatsen. Alles wat is aangevroren, kan weer ijs worden. Dat betekent dat het tot en met zaterdagvoormiddag. Pas later in de voormiddag gaan de temperaturen stijgen en is alle gevaar voor gladheid geweken", besluit de VRT-verkeersanker.

Video player inladen ...

Alle lijnen van MIVB in Brussel worden opnieuw bediend

Minder dan 300 kilometer file op Belgische snelwegen

Het fileleed is nog niet voorbij. Het oostelijk deel van de Brusselse Ring en de E411 richting Namen en de E40 richting Leuven zijn nog steeds het zwaarst getroffen door verkeersellende.

File afgenomen tot minder dan 400 kilometer

Er staat nog een kleine 400 kilometer file in het land. In en rond Brussel blijven de verkeersproblemen het grootst. Op de Ring rond Brussel is het nog steeds meer dan een uur aanschuiven. Ook op de E40 richting Leuven en de E411 richting Namen is het verkeer nog sterk verstoord.

130 vluchten geschrapt op Brussels Airport

De sneeuwval heeft in de vooravond problemen veroorzaakt bij Brussels Airport. Omstreeks 17 uur werden de landingsbanen van de luchthaven even afgesloten om de sneeuw en het ijs te ruimen. "Door de slechte zichtbaarheid en de ruimingswerken zijn er 130 vluchten geschrapt. We raden passagiers aan om contact op te met hun luchtvaartmaatschappij alvorens naar de luchthaven te komen", zegt woordvoerster Florence Muls van Brussels Airport.

Zwaarste avondspits van het jaar 

Het verkeer verloopt nog steeds bijzonder moeizaam door de sneeuwval. De file neemt langzaamaan af, maar het blijft bijzonder glad op verschillende wegen. "Het KMI blijft waarschuwen voor fragmenten van sneeuwzones in heel het land tot morgenvroeg", meldt Hajo Beeckman.

Video player inladen ...

Vluchten geschrapt op Brussels Airport

Op Brussels Airport is een aantal vluchten geschrapt door de sneeuwval. Niet alle pistes zijn nog in gebruik door de beperkte zichtbaarheid en gladheid.

Liveblog: code oranje van kracht - wat kan u verwachten op de weg?

Video player inladen ...

Bijna vijf uur file in en rond de hoofdstad

In en rond Brussel blijft het verkeer muurvast te zitten. Er wordt tot bijna vijf uur file voorspeld voor alle bestuurders die zich in het verkeer wagen. In totaal is er meer dan 500 kilometer file in België.

Wie in Brussel werkt, wacht beter met te vertrekken met de auto

Het verkeer in Brussel zit muurvast. Als je nu de stad zou willen verlaten met de auto, dan wacht je beter met vertrekken tot de situatie verbeterd is.

Ook de VRT-site ligt er besneeuwd bij

Spoeddiensten hebben druk door gladde wegen

Over heel Vlaanderen hebben de spoeddiensten van de ziekenhuizen
het heel druk door het spekgladde weer. Veel mensen zijn uitgegleden en worden met breuken binnengebracht. Dat is onder meer zo in Leuven en Mechelen, waar de spoeddienst van  het AZ Sint-Maarten in zowat een half uur helemaal vol liep.

Maar vooral in West-Vlaanderen worden ziekenhuizen overspoeld. Op de spoed van het AZ Groeninge in Kortrijk zijn sinds vanmorgen al 50 mensen binnengebracht na een valpartij. In het Jan Ypermanziekenhuis zijn er 4 extra personeelsleden opgeroepen. In het zuiden van West-Vlaanderen zijn er zelfs ambulances van het Rode Kruis opgevorderd om stand-by te zijn voor ongevallen.

Video player inladen ...

Verkeer in en rond Brussel zit muurvast

Het verkeer in en rond Brussel verloopt bijzonder moeizaam. Er is grote vertraging voor alle voertuigen op de wegen in en rond de stad. “Op de Binnen- en Buitenring rond Brussel is het twee tot drie uur aanschuiven. Rond Antwerpen en Gent zijn er de gebruikelijke files”, aldus Hajo Beeckman.

Het komende uur gaat het bijna overal sneeuwen

Over een groot deel van het land valt er winterse neerslag. In het noorden van het land valt er plaatselijk ijzel. Het volgende uur gaat het overal sneeuwen. Er zal dan ongeveer 1 centimeter verse sneeuw vallen, waardoor wegen, fietspaden en trottoirs gevaarlijk glad kunnen worden.

Meer dan 300 kilometer file net voor avondspits

Er staat op dit ogenblik ongeveer 330 kilometer file op de wegen. "We hebben vanmorgen een eerste aanvriezende regengolf gezien. Die heeft eerst toegeslagen in West-Vlaanderen en daarna in Antwerpen. Met heel wat ongevallen tot gevolg. Die golf is voorbij. Nu hebben we een tweede regengolf met ijsregen en sneeuw. Die trekt van Brabant naar Antwerpen en Limburg. Op sommige wegen en op fietspaden en wegen wordt het heel gevaarlijk. Het was als gevaarlijk, maar nu komt er nog echte sneeuw bij. Op de grote wegen is er al veel drukte. Op de Ring rond Brussel is het al een uur aanschuiven in beide richtingen", meldt Hajo Beeckman.

Een wit laagje dwarrelt neer over Brussel

Video player inladen ...

In Overijse geraken niet alle auto's de hellingen op

Video player inladen ...

Op het strand ligt intussen een dun laagje sneeuw

Hoe is de situatie op de weg bij de start van de avondspits? Verkeersanker Hajo Beeckman legt uit

Video player inladen ...

Bij de start van de avondspits sneeuwt het in het centrum van het land

Gevaarlijk glad voor fietsers

Video player inladen ...

Ook in Malmédy sneeuwt het 

Aan de kust levert het winterweer opvallende taferelen op

De sneeuwzone trekt langzaam over het binnenland

De Leuvense politie houdt bij dit gladde weer rekening met ál haar collega's

Drie gouden rijtips van verkeersanker Hajo Beeckman

Voor wie de komende uren de weg op gaat, heeft VRT-verkeersanker Hajo Beeckman concrete aanbevelingen. "Matig je snelheid, rijd defensief en houd vooral voldoende afstand. Want als je op een nat of glad wegdek plots moet remmen, dan moet je rekening houden met een dubbele of zelfs driedubbele remafstand", zegt Beeckman tijdens een Facebook Livesessie. "Begint je auto toch te slippen, ga dan niet tegensturen, maar ontkoppel, probeer je sturen in de richting waar je uit wil, en ga zeker niet bruusk remmen."

IJslaagje in Korbeek-Lo bij Leuven

Video player inladen ...

De Lijn: "Vooral problemen in regio Landen en Tienen"

De bussen en trams van De Lijn rijden voorlopig bijna overal volgens plan. "Enkel in de regio Landen en Tienen, in Vlaams-Brabant rijden beduidend minder bussen dan gewoonlijk. Her en der zijn er op bepaalde verbindingen wel wat problemen en vertragingen", aldus De Lijn.

Auto in gracht in Roeselare

Video player inladen ...

MIVB: "Let op: wachthokjes liggen er glad bij"

Het Brusselse openbaar vervoer ondervindt voorlopig niet al te veel hinder van het winterweer. "Enkel buslijn 54 Vorst-Ukkel rijdt niet helemaal volgens plan. Aan de metro-ingangen hebben we preventief gestrooid", zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. "Ook aan bovengrondse bus- en tramhaltes hebben we waar mogelijk gestrooid. Maar let op: veel wachthokjes liggen er toch glad bij. De Brusselse gemeenten zelf moeten die ijsvrij houden."

Strooidiensten volop in de weer met tonnen strooizout

De strooiwagens van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn volop in de weer om de wegen maximaal ijsvrij te houden. "Verspreid over Vlaanderen rijden we momenteel uit om zo veel mogelijk te strooien", zegt woordvoerster Veva Daniëls. "Sinds gisterenavond hebben we al 1.200 ton strooizout gebruikt."

Sneeuwtrams De Lijn rijden vanavond uit

Door het winterweer zullen de sneeuwtrams van De Lijn voor de eerste keer uitrukken vannacht. De stelplaatsen zijn uitgerust met persluchtvoorziening. De bussen van De Lijn worden vandaag aangesloten op een systeem, waardoor de ruiten niet kunnen aanvriezen. Op die manier blijft de temperatuur van de motor en de bussen zelf op peil voor ze uitrijden in de winterkou.  

De Antwerpse politie waarschuwt voor gladde wegen

De Grote Markt in Leuven ligt er spekglad bij (beelden: Radio 2 Vlaams-Brabant)

De neerslagzone trekt verder over ons land

Auto belandt in berm door gladheid

In Berlaar is door de gladheid een auto in een berm beland. De bestuurder is lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. De strooidiensten hebben daarna de weg gestrooid.

Video player inladen ...

Zo ziet aanvriezende regen eruit in Merchtem (Vlaams-Brabant)

Opgelet: de maximumsnelheid op de Vlaamse snelwegen is verlaagd

Het Vlaams Verkeerscentrum kondigt via de dynamische signalisatieborden een aangepaste maximumsnelheid aan op de snelwegen. In de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen mag je maximum 70 km/u rijden, in Vlaams-Brabant 90 km/u. In West-Vlaanderen is er een snelheidsbeperking tot 70 km/u op de A11 tussen Brugge en Knokke. Daar is er melding van heel wat slippartijen en ongevallen. Het Verkeerscentrum waarschuwt voor gladheid en ijzel en vraagt bestuurders om extra voorzichtig te zijn en voldoende afstand te houden.

Verkeersanker Hajo Beeckman: "Wie vanavond de weg opgaat: wees voorzichtig"

Video player inladen ...

Weerman Frank Deboosere: "Regen, ijzel en sneeuw op komst"

Video player inladen ...

Zo trekt de neerslagzone over ons land

Video player inladen ...