Video player inladen ...

Plastic Jesus slaat toe met gouden standbeeld van Weinstein in Hollywood

In Hollywood is een gouden standbeeld van Harvey Weinstein opgedoken op de beroemde Walk of Fame. Het gaat om een stunt van Plastic Jesus die wel vaker kritische kunst op straat plaatst in Tinseltown in de aanloop naar de Oscars.

Een gouden standbeeld van Harvey Weinstein, gehuld in een openhangende kamerjas en zittend op een gouden chaise longue met het opschrift "casting couch": dat heeft Plastic Jesus op de Hollywood Walk of Fame geplaatst, vlak bij de ster van Elvis Presley.

“Casting Couch” Oscars 2018. A collaboration between @plasticjesus & @morgothlot Harvey Weinstein became an icon in the entertainment industry. His power and influence was almost without compare. However, whilst many thought the ‘casting couch’ was a thing of the past it was clearly still a part of the Hollywood culture. For many years the exploitation of many hopefuls and established names in the industry was brushed under the carpet with their complaints of harassment and sexual abuse being ignore or worse. Hopefully now in the light of recent allegations, against many leading figures in Hollywood the industry will clean up it’s act.” The life size sculpture took 2 months to produce with Ginger taking care of the head and upper body, Initially a casting was taken from a similar sized friend and then Ginger skilfully molded the face to match Weinstein’s bloated, unshaven appearance. #oscars #academyawards #metoo #weinstein #sexassault #harrasment #hollywood #streetart #oscars2018 Special Thanks for your generous donation and making this year's Oscars statue happen: Mark & Dianne Weisberg, Mary Ripley, Lizbeth Cuadras, Dr E.W., Simon Kenney, Aaron Von Ossko, Melissa Higdon, Frank Albinder, Mike Wynn, Matty Mo, Robert Ulrich, Jess McBride, Jason Van Ostrander, Agnieszka Enchev, Jon Stern, Michael Kane. Erik Johnson & @jesushands & @padhia & @simplysaraart , @missmichellefit , @savage_boy_lol_18 @pverik

Een bericht gedeeld door Plastic Jesus® (@plasticjesus) op

De term "casting couch" verwijst naar het gebruik van machtige mensen in de filmindustrie die (beginnende) acteurs en actrices tot seksuele handelingen verplichten in ruil voor een rol in een film.

"Terwijl veel mensen dachten dat de "casting couch" tot het verleden behoorde, blijkt dat het nog steeds een onderdeel van de cultuur in Hollywood is", motiveert Plastic Jesus zijn standbeeld op Instagram.

"Jarenlang is de uitbuiting van beginnende namen en gevestigde waarden in Hollywood onder de mat geveegd. Hopelijk zal Hollywood schoon schip maken in het licht van de recente beschuldigingen aan het adres van de vele machthebbers in de industrie."

Weinstein was het voorbije jaar een van die machthebbers die door talloze actrice van ongewenste intimiteiten en zelfs verkrachting is beschuldigd. Zelf ontkent de in ongenade gevallen filmproducent de aantijgingen. Hij zegt dat elke seksuele handeling met wederzijdse toestemming plaatsvond.

Kanye West

Het is lang niet de eerste keer dat Plastic Jesus kritische kunst op straat in Tinseltown plaatst in de aanloop naar de Oscars. Vorig jaar kwam hij met een gouden standbeeld van Kanye West in een gekruisigde houding op te proppen. Zijn boodschap was toen dat sterren geen goden zijn.

Eerder hing hij her en der in Los Angeles bordjes op met het opschrift "No Kardashian parking anytime" ("Verboden te parkeren voor een Kardashian op elk moment"). Daarmee wou hij de overdreven mediabelangstelling voor de beroemde familie aan de kaak stellen.

Voorts heeft Plastic Jesus in het verleden reuzegrote gouden Oscarbeelden die cocaïne snoven en heroïne spoten neergezet.

Video player inladen ...