Organisaties protesteren: "In delen van Wallonië worden transgenders systematisch verhoord door de politie"

Enkele holebi- en transgenderorganisaties zeggen dat in bepaalde delen van Wallonië, transgenders die van geslacht willen veranderen systematisch verhoord worden door de politie. Minister van justitie Koen Geens zegt dat het probleem vandaag wordt aangekaart op het overleg met het college van procureurs-generaal.

Holebi- en transgenderorganisaties, zoals Arc-en-Ciel Wallonie en çavaria, trekken aan de alarmbel. Volgens de organisaties worden transgenders die een procedure starten om van geslacht te veranderen, systematisch verhoord door de politie in bepaalde delen van Wallonië. Het gaat om de gerechtelijke arrondissementen van Luik, Henegouwen en Luxemburg. Volgens verschillende getuigen krijgen de transgenders dan intieme en persoonlijke vragen, zoals "Hoelang ben je al zo?" of "Welke voornamen gebruik je zoal?".

Hoe werkt zo'n procedure normaal?

Wanneer een transgender een procedure wil starten om van geslacht te veranderen, moet die eerst naar de burgelijke stand. Dan start er een bedenktijd van 3 tot 6 maanden. Het parket moet dan een advies uitbrengen. Dat kan enkel negatief zijn als er sprake is van fraude. "Dat kan het geval zijn als iemand bijvoorbeeld op de loop is voor het gerecht, en van geslacht wil veranderen om onder de radar te blijven", verklaart Jeroen Borghs van çavaria. "Als iemand geseind staat bijvoorbeeld, kan het parket aannemen dat er mogelijk sprake is van fraude. In principe zal de persoon pas dan verhoord worden. Maar in bepaalde delen van Wallonië gebeurt het dus standaard en dat kan niet", zegt Borghs, "Of er bijvoorbeeld iemand geseind staat kan je administratief checken. Daarvoor moet je helemaal niet iedereen oproepen voor het verhoor. Bovendien stelt de politie heel persoonlijke vragen, waar de Belgische staat eigenlijk niks mee te maken heeft. Het is absoluut niet de bevoegdheid van het parket om na te gaan of iemand geschikt is om te veranderen van geslacht".

Minister van Justitie Geens bevestigt dat de wetgeving duidelijk is: er kan enkel een negatief advies zijn als de openbare orde in het gedrang is. "Dat wordt duidelijk omschreven in een omzendbrief", zo klinkt het op het kabinet. De minister gaat het probleem vandaag bespreken met het college van procureurs-generaal, zo meldt hij op Twitter. 

Volgens de organisaties liet het parket van Luik al weten dat ze hun richtlijn over de systematische ondervraging alvast zullen aanpassen.