Van Albert I tot Filip: 90 jaar koninklijke familie op de cover

In het Jubelparkmuseum in Brussel opent vrijdag "La famille royale fait la une", een tentoonstelling met meer dan 300 voorpagina's van Soir mag van de afgelopen 90 jaar waarop de koninklijke familie is te zien. Vandaag komt koning Filip al een kijkje nemen.

Huwelijken, geboortes en begrafenissen: wanneer ze voorvallen in de koninklijke familie halen ze vaker wel dan niet de voorpagina. Zo ook bij Soir mag (voorheen Le Soir illustré), het Franstalige magazine dat dit jaar precies 90 jaar bestaat. Om die verjaardag te vieren pakt het uit met een tentoonstelling van meer dan 300 voorpagina's uit het archief die met de koninklijke familie verband houden.

De expo heet "La famille royale fait la une" ("De koninklijke familie haalt de voorpagina") en opent vrijdag de deuren in het Jubelparkmuseum in Brussel. De voorpagina's zijn tot het formaat A2 (594 bij 420 millimeter) uitvergroot en zijn opgehangen aan kopieën van de iconische morriszuilen waarmee Parijs is bezaaid.

De oudste voorpagina's tonen beelden uit de late regeerperiode van koning Albert I (°1875 - +1934). Ook onder anderen koning Leopold III (°1901 - +1983), koning Boudewijn (°1930 - + 1993), koningin Fabiola (°1928 - +2014), koning Albert II (°1934) en koningin Paola (°1937) passeren de revue. Voorts zijn voorpagina's met beelden van koning Filip (°1960), koningin Mathilde (°1973) en hun kinderen zijn te zien.

Daarnaast staat "La famille royale fait la une" stil bij het heden met schermen die een virtuele inkijk in de werkplek van koning Filip bieden. Uit de publieke agenda van de koninklijke familie blijkt dat hij de tentoonstelling vandaag al een bezoek brengt.

Meest gelezen