Design Pics / LJM Photo

Koude leidt tot piek in ons aardgasverbruik

De koude van de afgelopen dagen heeft een piek veroorzaakt in ons aardgasverbruik. Al is het record van 2012 (nog) niet gesneuveld, zegt Fluxys, de beheerder van het aardgasnet.

Gezinnen en kmo's verbruikten afgelopen woensdag 719,8 GWh aan aardgas. Dat is veel, maar nog niet zoveel als op 7 februari 2012, toen 764,4 GWh werd verbruikt. De dagen daarvoor werd eveneens veel aardgas verbruikt, en waren er hoge aardgasstromen van en naar de naburige landen.

Fluxys benadrukt dat de aardgasbevoorrading in ons land "comfortabel" blijft ondanks de koude temperaturen. Ons stroomverbruik is namelijk veel minder afhankelijk van koude temperaturen. Bovendien is er veel wind en zon, die zorgen voor groene stroom.

Frankrijk daarentegen kende deze week een recordverbruik aan stroom voor deze winter. Veel gezinnen, zeker in het zuiden, warmen er met elektrische kacheltjes. Woensdag werd er daarom voor 2.350 MW aan elektriciteit vanuit België naar Frankrijk uitgevoerd, bevestigt Elia.