AP

Weinstein Company dan toch gered van faillissement

In de VS is The Weinstein Company gered van het faillissement. Er is uiteindelijk dan toch een akkoord bereikt over een overname door een groep investeerders onder leiding van Maria Contreras-Sweet en miljardair Ron Burkle. 

Volgens The Hollywood Reporter is met de overeenkomst een bedrag van 500 miljoen dollar (406 miljoen euro) gemoeid. De meerderheid van de raad van bestuur zal in de toekomst uit vrouwen bestaan. Er komt ook een fonds voor slachtoffers van seksueel misbruik. Eerder werden gesprekken met Contreras-Sweet en Burkle nog stopgezet door The Weinstein Company zelf.  

Maria Contreras-Sweet heeft nog gewerkt voor voormalig president Barack Obama en werkte daarvoor in de bankwereld. Samen met miljardair Ron Burkle bracht ze een groep investeerders samen om de filmmaatschappij over te nemen. Contreras-Sweet werd geïnspireerd voor de overname door de #metoo-beweging. Ze heeft geen ervaring in de entertainmentindustrie. Zij wil een raad van bestuur die overwegend uit vrouwen zal bestaan. 

Burkle was lang een zakenpartner van Weinstein. Via zijn bedrijf Yucaipa Companies zal hij minderheidsaandeelhouder worden. Hij is gespecialiseerd in de overname van noodlijdende bedrijven in verschillende sectoren. 

Er wordt verwacht dat het nog 40 dagen zal duren vooraleer de deal volledig afgerond zal zijn, op voorwaarde dat er geen onvoorziene problemen meer opduiken. De verkoop van The Weinstein Company leek erg moeilijk te worden toen het parket van New York vorige maand besloot om het bedrijf en zijn stichters (Harvey en zijn broer Bob Weinstein) te vervolgen vanwege "aanhoudend seksueel wangedrag, intimidatie en discriminatie". The Weinstein Company is de studio achter filmklassiekers als "The English patient", "Shakespeare in love" en "Jackie Brown".  

Meest gelezen