Video player inladen ...

"Luchthaven volledig operationeel, maar vertragingen zijn nog mogelijk"

Brussels Airport meldt dat de luchthaven vanochtend volledig operationeel is, maar dat vertragingen wel nog mogelijk zijn.  Door het winterweer zijn gisteravond duizenden mensen niet kunnen vertrekken. Enkele tientallen mensen hebben de nacht ook doorgebracht op de luchthaven van Zaventem. 

"De temperaturen zijn aan het stijgen en we kampen niet met een tekort aan mensen en materieel, dus kan je zeggen dat de situatie stilaan weer normaal aan het worden is", zegt woordvoerster Florence Muls. Toch zijn er nog vertragingen en annuleringen te verwachten al is het moeilijk om te voorspellen om hoeveel vluchten het zal gaan.  Het is dus raadzaam om je vooraf te informeren. 

Door sneeuw en ijzel was er gisteravond urenlang maar 1 landingsbaan beschikbaar. Vertrekkende vliegtuigen liepen grote vertragingen op omdat ze eerst ijsvrij gemaakt moesten worden. 

Als gevolg daarvan zijn zeker 130 vluchten geschrapt en moesten duizenden passagiers omgeboekt worden. Er werden 380 veldbedjes geplaatst om de gestrande reizigers te slapen te leggen. 

"Niet al die mensen hebben de nacht doorgebracht op de luchthaven, een deel is naar hotels gebracht, een ander deel is naar huis gestuurd", zegt VRT-journalist Katrien Boon vanop de luchthaven. "Toch hebben hier nog tientallen mensen op veldbedjes geslapen, in een rustig stuk van de vertrekhal." 

VRT

Volgens de website van Brussels Airport is een tiental vliegtuigen vandaag niet kunnen landen op de luchthaven in Zaventem. Het gaat om vluchten uit New York, Hannover, Nantes, Marseille, Birmingham, Dublin, Edinburgh, Milaan en Lissabon. Wat de vertrekkende vliegtuigen betreft, kunnen vluchten richting Milaan, Dublin en Lissabon niet doorgaan. Wie zijn of haar bagage nog wil recupereren, kan een formulier op de website van Brussels Airport invullen. 

Video player inladen ...